Duurzaam Bouwen

Ondanks verbeteringen nog meer fouten in Energielabel

Ondanks de doorgevoerde veranderingen, bevat het Energielabel nog steeds ernstige fouten. Eerder werd bekend dat vloerisolatie vrijwel geen invloed heeft op het label. Nu blijkt dat er ook bij dakisolatie een fout zit in het label. Zo maakt het voor de uitkomst van een berekening niet uit of het bij dakisolatie gaat om een verwarmde dan wel een onverwarmde zolder, hoewel zelfs leken kunnen inzien dat de besparing bij een onverwarmde zolder veel lager is dan bij een verwarmde zolder. Dit blijkt uit een brief van de SBVN aan Minister van der Laan van WWI.

Tijdens het Algemeen Overleg over Energiebesparing vorige week heeft de Tweede Kamer gevraagd om een reactie op de brief van de SBVN waarin o.a. wordt gesteld dat vloerisolatie vrijwel geen invloed heeft op het label. Dit feit wordt nu erkent door o.a. SenterNovem en blijkt uit berekeningen die EPA-adviseurs maken. Dat er ook bij dakisolatie een fout zit in de methodiek was de meesten nog niet opgevallen.

Iemand die zijn onverwarmde zolder isoleert, kan het energielabel van zijn woning met maar liefst met 2 hele stappen verbeteren, terwijl de energiebesparing slechts beperkt is. Iemand die zijn vloer goed isoleert, bereikt wel een significante energiebesparing maar zal de labelklasse niet verbeteren, zelfs niet wanneer hij een zeer hoge isolatiewaarde toepast.
Omdat vrijwel al het beleid is gericht op het verbeteren van het Energielabel en niet op het besparen van energie zal de aandacht vooral uitgaan naar dakisolatie en niet naar vloerisolatie.

Dat is om meerdere redenen onwenselijk

Het achterwege laten van vloerisolatie in een isolatieplan leidt tot exorbitant hoge huisstofmijtallergeenconcentraties in de vloerbedekking. Dat blijkt uit onderzoek dat het ministerie WWI heeft laten uitvoeren in het kader van het Onderzoeksprogramma Volkshuisvesting 1991, paragraaf 1.2.28 "Bouwkundige oplossingen in woningen in verband met CARA" (link in de brief naar de minister). Vloerisolatie brengt een significante reductie met zich mee, zo stellen de onderzoekers vast.

De SBVN had daarom redenen aan te nemen dat vloerisolatie in de nieuwe campagne een vooraanstaande rol zou gaan spelen. Enerzijds om het slechte binnenklimaat in zeer veel woningen te verbeteren, anderzijds omdat vloerisolatie veel energie bespaart zoals minister Cramer tijdens de vergadering opmerkte. Haar opvatting wordt gestoeld door een onderzoek dat SenterNovem heeft laten uitvoeren (link in de brief naar de minister ). Hieruit komt naar voren dat de normen waarop de berekeningen van de Energie Index is gebaseerd, niet realistisch zijn en niet meer van deze tijd. Zo ontbreekt een belangrijke Grootheid in het Temperatuurstel waarop de NEN 1068 is gebaseerd.

Volgens dit onderzoek bespaart vloerisolatie veel meer energie dan altijd is aangenomen bespaart bodemisolatie (een isolatielaag op de bodem van de kruipruimte) beduidend minder. Dat komt omdat bodemisolatie in de winter een averechts effect heeft, zoals men juist in deze winterperiode aan den lijve kan ervaren. De vloer in de kamer met bodemisolatie is nu nog kouder dan zonder isolatie het geval zou zijn geweest. Het afsluiten van de ventilatieopeningen helpt wel iets, maar de afkoeling via de gevels gaat onverminderd door. Dit is juist nu een grote factor omdat de aardbodem tot op grote diepte is afgekoeld. Het isoleren van de funderingsmuren aan de binnenkant, wat bij verschillende systemen wordt gedaan, versterkt de koudebrug naar de woning. Wanneer men een funderingsmuur zou willen isoleren, dan moet dat aan de buitenkant gebeuren, en niet aan de binnenkant.