Woonleningen

Ondernemer en op zoek naar een hypotheek: dit zijn de opties

Ondernemer en op zoek naar een hypotheek: dit zijn de opties
Het is niet voor iedereen even eenvoudig om een hypotheek te krijgen. Ondernemers behoren tot die groep. Banken lopen namelijk niet graag risico’s, zeker niet sinds de bankencrisis van ruim een decennium geleden. Als ondernemer hoef je overigens niet te treuren. Er zijn wel degelijk voldoende mogelijkheden om de beoogde lening te krijgen. In dit artikel ontdek je wat de opties zijn.

Speciale hypotheek voor ondernemers

Het is echt waar, ondernemer en hypotheek kan gerust in één adem worden genoemd. Nu is het zo dat de hypotheek zelf niet anders is dan bij particulieren. De aanvraag is dat uiteraard wel. Het goede nieuws voor ondernemers is dat diverse kredietverstrekkers hierop inspelen.

Dan wordt er bijvoorbeeld naast het salaris naar onder meer inkomen uit dividend van de eigen onderneming gekeken. Dat geldt ook voor rendement op het vermogen en inkomen uit bonussen en provisies. Dit zijn allemaal factoren met een directe invloed op de hoogte van de hypotheek. Door advies op maat te laten maken, weet je zeker dat je het maximale uit je aanvraag haalt.

Hypotheek als zzp’er

Het aantal zzp’ers groeit nog elk jaar. Dit kan een gedwongen keuze zijn, maar steeds meer mensen houden van de vrijheid die je als zzp’er geniet. Jaren geleden was het voor beginnende zzp’ers moeilijk om een hypotheek te krijgen. Dat is echter veranderd.

Sinds een paar jaar kun je als zelfstandige namelijk ook in de eerste jaren van het ondernemerschap een hypotheek afsluiten. Veel banken kijken niet meer naar de inkomsten van de laatste drie jaar, maar enkel naar het laatste jaar. Dit is overigens per bank verschillend. Check daarom altijd goed wat de mogelijkheden bij jouw bank of de beoogde bank zijn.

De branche speelt ook een rol

Je inkomen is verreweg het belangrijkste als je een hypotheek wilt afsluiten. Maar er wordt ook naar andere factoren gekeken, waar je misschien helemaal niet van op de hoogte bent. Je vaste lasten zijn niet zo verrassend, maar wist je dat de sector waarin je actief bent ook een rol speelt? Daarnaast wordt er een risicoanalyse van je bedrijf gemaakt. Een bank wil immers de zekerheid hebben dat je de lening kunt terugbetalen.

Bij de analyse wordt ook gekeken naar de verwachtingen voor de toekomst van het bedrijf. Hoe heeft de winst zich ontwikkeld en kan het bedrijf nog groeien zijn daarbij belangrijke vragen.

Steek tijd in de voorbereiding

Neem een belangrijk overleg met een potentiële klant als voorbeeld. Je bent tot in de puntjes voorbereid. Zo kun je de hypotheekaanvraag ook zien. Het is namelijk jouw taak om de kredietverstrekker ervan te overtuigen dat je bedrijfsverhaal klopt en dat je de hypotheek kunt terugbetalen. Banken willen graag een compleet overzicht van de jaarrekeningen en een overzicht van de cijfers van het lopende boekjaar hebben. Daar kun je natuurlijk de hulp van een accountant of boekhouder voor inroepen.