De bouwbarometer die Bouwunie elk kwartaal publiceert, scoort in het derde kwartaal iets hoger maar blijft rood kleuren. 97,2 is beter dan in het tweede kwartaal maar de gezonde grens van 100,0 waar optimisten en pessimisten elkaar in evenwicht houden, is nog ver af. De vrije val van de bouwbarometer lijkt wel gestopt. Het is ondertussen meer dan 2 jaar geleden dat de bouwbarometer nog positief kleurde. De crisis houdt dus aan en een herstel belooft moeizaam te gaan. Vooral dan voor Vlaamse bouwbedrijven die met eigen personeel werken. De bouwsector heeft dringend nood aan positieve signalen, aldus Bouwunie. Deze moeten de prille eerste tekenen op een herstel ondersteunen. Bouwunie pleit dan ook in eerste instantie voor een verdere, efficiënte aanpak van de deloyale concurrentie, een echte lastenverlaging en een vermindering van het administratief keurslijf waarin de bouwondernemingen moeten opereren. Om voldoende opdrachten te kunnen genereren, is het voorts noodzakelijk dat zowel openbare besturen als bedrijven en gezinnen hun investeringsinspanningen op niveau brengen.
De bouwbarometer blijft in het rood. In september scoort hij met 97,2 indexpunten opnieuw onder de gezonde grens van 100,0 waar optimisten en pessimisten elkaar in evenwicht houden. De bedrijfsleiders van de kleine en middelgrote bouwondernemingen zijn en blijven dus somber gestemd.
Opvallend is dat ze ten opzichte van het tweede kwartaal betere verwachtingen hebben over het werkvolume. Hun winstgevendheid scoort nog altijd ondermaats en er is nog geen bereidheid tot aanwerven. Ondertussen staat de concurrentie op scherp en kampen de bouwbedrijven met een hoog aantal slechte betalers. Het lage aantal opdrachten gecombineerd met de vaak oneerlijke concurrentie van goedkopere buitenlanders en inlandse bedrijven die met buitenlandse onderaannemers werken, versterkt de crisis bij de Vlaamse bouwbedrijven die met eigen personeel werken.
34% van de Vlaamse bouwkmo’s heeft nu iets meer werk dan in de eerste helft van het jaar (toen Bouwunie een absoluut laagterecord optekende). 24% heeft nu minder om handen. Dit is een – weliswaar lichte – verbetering. 27% verwacht een stijging van het werkvolume in de eerstvolgende maanden. 23% ziet zich minder opdrachten uitvoeren. De orderboekjes op iets langere termijn zijn evenwel nog niet echt veel beter gevuld. 17% heeft nog voor minstens een half jaar werk terwijl 42% maar tot 3 maanden ver goed zit. Ter informatie: in de pre-crisisjaren had minder dan 30% tot 3 maanden werk in portefeuille en meer dan 30% van de bouwbedrijven een orderboekje dat minstens een half jaar ver liep. Van een normalisatie of herstel kunnen we dus bijlange nog niet spreken.
De prijzen die de aannemers voor hun werk kunnen aanrekenen, evolueren niet in positieve zin. Integendeel. Deze zijn volgens 35% van de bouwbedrijven gedaald. 40% verwacht bovendien een verdere verslechtering van de prijzen in de komende maanden. De oorzaken zijn niet ver te zoeken: de crisis sleept al uitzonderlijk lang aan en de bouwkmo’s zien zich geconfronteerd met erg scherpe concurrentie, omwille van de crisis (minder opdrachten) maar ook door een toename van de oneerlijke concurrentie. Zo geeft 45% van de bouwbedrijven aan dat deze nog vergroot is.
Slechts 45% van de bedrijven geeft aan dat de huidige prijzen winstgevend zijn (ter vergelijking: anderhalf jaar geleden was dat nog 53%; vóór de crisis, in 2008, 58%). 4% werkt zelfs verlieslatend, wat al helemaal niet vol te houden valt.
Ondertussen kampt de bouw nog altijd met een hoog aantal slechte betalers (37% spreekt van een toename) waardoor de winstgevendheid van de bouwbedrijven nog meer onder druk staat. Een op vier zegt dat deze duidelijk verslechterd is in de jongste maanden en dat ze hierin op korte termijn geen verandering ten goede verwachten.
De werkgelegenheid in de bouwsector lijdt daar ook onder. 13% van de Vlaamse bouwbedrijven heeft in de voorbije maanden aangeworven en 12% heeft werknemers ontslagen. 15% plant aanwervingen. 13% zegt in de volgende maanden met minder personeelsleden te werken. Velen verklaren simpelweg niet te kunnen opboksen tegen de goedkopere concurrentie.
De tevredenheid van de bouwbedrijven met de economie in het algemeen blijft beneden alle peil. Tot voor midden 2011 hielden ontevreden en tevreden bouwondernemers elkaar in evenwicht maar nu halen de pessimisten nog steeds de bovenhand. Slechts 14% zegt tevreden te zijn. Ook het vertrouwen in het eigen bedrijf heeft zich nog niet hersteld. 47% van de bouwondernemers uit zijn tevredenheid terwijl dit percentage in niet-crisisjaren boven de 90% uitstijgt.
Aanbevolen voor jou
Meer over Nieuwbouw
Een huis laten bouwen: hoe je energie kan regelen
15 januari 2025Zelf bouwen of verbouwen: slimme besparing of verborgen kost?
14 januari 2025Ten Brinke en inspire* winnen tender Urkersingel in Rotterdam
10 januari 2025Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam