Algemeen

Ondernemersvertrouwen bouw duikt dieperik in

Ondernemersvertrouwen bouw duikt dieperik in
“In juni was het al slecht gesteld met het ondernemersvertrouwen van onze bouwbedrijven, maar nu is die echt in vrije val”, zegt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie. De Bouwbarometer, dé driemaandelijkse conjunctuurindicator voor de bouwsector, strandt op 95,9 punten, meer dan een punt lager dan de vorige meting. 100 punten is de gezonde grens. “Enkel in maart 2020, het begin van de coronacrisis, zakte de Barometer nog dieper, tot 94,8 punten. Maar ver zitten we daar niet meer af. Onze bouwbedrijven zijn duidelijk ongerust. De orderboekjes geraken minder goed gevuld, klanten haken af en dat alles weegt op hun rentabiliteit”. Zo heeft 1 op 4 bouwbedrijven minder werk dan voor de zomer. Meer dan de helft van de bouwbedrijven verwacht minder werk in de eerstvolgende maanden. Ook de nog steeds hogere kosten voor bouwmaterialen, grondstoffen, loon en energie hebben een impact. “Deze kosten kunnen onze bouwbedrijven moeilijk of onvoldoende doorrekenen aan de klanten”, aldus Bouwunie. 1 op 2 bouwbedrijven vreest voor een verdere daling van de winstgevendheid.

Bouwunie maakt sinds 1996 de bouwbarometer op. Waarden boven index 100 wijzen op een positief evoluerende conjunctuur, waarden onder index 100 wijzen op een negatief evoluerende conjunctuur.

Afkoeling werkvolume

De orderboekjes zijn minder ver in de tijd gevuld. 19% van de ondervraagde bouwbedrijven heeft nog voor minstens een half jaar werk. In het vorige kwartaal was dat 28%.

Dalende winstgevenheid

De rendabiliteit van de bouwbedrijven staat onder druk door de hogere kosten voor bouwmaterialen en -grondstoffen, voor arbeid (lonen) en voor energie, wat een impact heeft op de productie maar ook zorgt voor een hogere vervoerskost. Deze hogere kosten zijn moeilijk of onvoldoende doorrekenbaar naar de klanten toe. Bovendien spreekt 1 op 3 over een toename van het aantal slechte betalers. Meer klanten betalen hun facturen te laat of maar gedeeltelijk. 54% van de bouwbedrijven verwacht een verdere daling in de winstgevendheid.

Ongerustheid neemt toe

De ‘tevredenheid met de economische situatie’ zit op een dieptepunt. 3 op 4 is uitgesproken ontevreden.