Gebruik BIM: architecten op kop
BIM wordt momenteel gemiddeld in 29% van de projecten gebruikt. Hierbij lopen de architecten voorop, maar aannemers B&U blijven niet ver achter. Installateurs noteren het laagste percentage projecten waarin momenteel gebruik wordt gemaakt van BIM. Iets meer dan een derde van alle partijen geeft aan nooit BIM te gebruiken.BIM heeft vooral de laatste jaren een vlucht genomen. Van de partijen die met BIM werken is de overgrote meerderheid hier in de periode 2010 tot en met 2014 mee begonnen. Eenvijfde van deze groep werkte voor 2010 al met BIM. Gemiddeld geeft 7% aan dit jaar met BIM te zijn gestart. Vooral tot en met 2011 blijven de installateurs achter op aannemers B&U en architecten. In de periode vanaf 2013 lijken installateurs echter met een inhaalslag bezig: het percentage dat aangeeft in die periode met BIM te zijn gestart, ligt boven dat van de andere marktpartijen.
De redenen om met BIM te starten zijn divers en verschillen vaak per marktpartij. Hierbij valt onder andere op dat installateurs vaak met BIM zijn begonnen, omdat dit een wens is van opdrachtgevers. Architecten zijn vaak begonnen omdat zij denken dat BIM de toekomst is.
Toename verwacht, kennis is struikelblok
Er mag verwacht worden dat het gebruik van BIM ook de komende jaren verder toe zal nemen. Van de groep die nu nog niet met BIM werkt, denkt gemiddeld zo’n 30% dit in 2015 of volgend jaar wel te gaan doen. Gemiddeld geeft bijna een kwart van de partijen aan nooit met BIM te gaan werken.In het rapport zal uitvoerig stil worden gestaan bij de aanknopingspunten voor een verdere adoptie van BIM. Hierbij is het uiteraard van belang om inzicht te hebben in de voor- en nadelen die per marktpartij in de praktijk worden ondervonden. Wie zijn partners wil ondersteunen in het BIM-vraagstuk, moet dit volledig in kaart hebben.
Er zal hierbij ook onderscheid gemaakt moeten worden tussen vooroordelen omtrent BIM en daadwerkelijke knelpunten in de praktijk. Als er gevraagd wordt naar de grootste pijnpunten en beperkingen bij BIM, zijn soms opvallende verschillen te zien tussen gebruikers en niet-gebruikers. Zo ligt het percentage bedrijven dat refereert aan de financiële investeringen hoger bij niet-gebruikers. De verschillen in het gebruik van BIM tussen marktpartijen wordt door BIM-gebruikers vaker genoemd als knelpunt. Daarnaast blijkt de rol in het bouwproces ook bepalend voor de ervaren knelpunten.
Over het feit dat het gebruik van BIM nieuwe kennis en daardoor vaak trainingen vereist lijkt consensus te bestaan. Het wordt het vaakst genoemd als knelpunt van BIM. Hoewel het uiteraard per marktpartij verschilt of men bereid is om hier in te investeren, is het gebrek aan kennis een knelpunt dat door voorlopers op het gebied van BIM relatief makkelijk kan worden ondervangen.
Top-5 genoemde knelpunten en pijnpunten BIM (in %)
Bron: BouwKennis, juli 2015