Architectuur

Onderzoek naar 3D-geprinte basis op de maan

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA onderzoekt de haalbaarheid van 3D-geprinte gebouwen op de maan. Als bouwmateriaal dient regoliet, oppervlaktemateriaal van het hemellichaam zelf. Architectenbureau Foster + Partners heeft het ontwerp gemaakt voor een basis.
Deze biedt astronauten bescherming tegen inslag van meteorieten, straling en extreme temperatuurverschillen. De gebouwen bestaan uit reusachtige buizen, die vanaf de aarde worden aangevoerd, en opblaasbare koepels. De schil van regoliet, aangelengd met een zout dat het materiaal hard maakt, wordt ter plekke geprint.

Momenteel test het ESA-consortium het 3D-printen met een simulatiemateriaal en een printer die dit in lagen print. Het apparaat produceert twee meter per uur, maar dat moet in de toekomst meer worden, zodat een gebouw in een week kan worden geprint.

Mocht het printen haalbaar blijken, zal dit gaan gebeuren op de polen van de maan. Deze bieden qua temperatuur en licht de beste omstandigheden, zegt ESA.
Xaveer de Kestelier, projectleider namens Foster + Partners, gaf vorig jaar een voorproefje van dit project tijdens Material Xperience.

Meer afbeeldingen vindt u op Architectenweb.nl