Algemeen

Onderzoek stabiliteit toren voormalig postgebouw Izegem

Op vraag van gemeenteraadslid Kurt Himpe (N-VA) wordt de stabiliteit van de toren van het voormalige postgebouw op de hoek van de Roeselaarsestraat en de Baron de PĂ©lichystraat onderzocht.
"Buurtbewoners wezen op verscheidene scheuren in de toren van het gebouw. Na contact met burgemeester Gerda Mylle (CD&V) gaf ze onmiddellijk opdracht om een architect of een ingenieur aan te stellen om alles te onderzoeken. Aangezien vanop de begane grond enkel een visuele vaststelling kan gedaan worden, zal een hoogtewerker ingeschakeld worden om de buitenkant van de toren van nabij te bekijken. De politie zal tijdens het onderzoek de hinder voor het verkeer tot een minimum proberen te herleiden, aangezien het voormalige postgebouw zich op een zeer druk kruispunt bevindt", aldus raadslid Himpe.

"Je kan duidelijk merken dat er ter hoogte van een raam van de toren een grote scheur is in de buitengevel en dat bepaalde stenen ook los zitten. Of er daadwerkelijk iets aan de hand is, zal het onderzoek moeten uitwijzen. Maar in zo'n geval kan niets aan het toeval overgelaten worden", stelt Himpe die tevreden is dat de burgemeester zo snel reageert.

Het voormalige postgebouw staat er al jaren verloederd bij. Tijdens de gemeenteraadszitting van 30 augustus kaartte Kurt Himpe de situatie aan en vroeg het stadsbestuur om verdere stappen te ondernemen. De eigenaar bleek al een tijd administratief uitgeschreven te zijn, waardoor de situatie niet gemakkelijk was. Tijdens de raadszitting van oktober meldde de burgemeester dan dat de eigenaar eindelijk opgespoord is, maar blijkbaar in een faillissement betrokken is.

Het hoekpand dateert van 1897 en werd tot 1981 gebruikt door De Post. In 1981 werd het gebouw beschermd als monument om reden van artistieke waarde.
Build for Life