Onkruid op je terras, oprit, in je tuin… Iedereen kent dit probleem wel.
Onkruidverbranders zijn de laatste tijd in opmars. Het werkt snel en je moet geen gebruik maken van chemische producten. Deze onkruidverbranders veroorzaken echter heel wat branden. Zo raakten gisteren, 19 juli, 2 huizen beschadigd in Wevelgem en Herselt na het gebruik van dergelijke verbranders. De bewoners waren bezig met het wegbranden van onkruid waardoor er brand ontstond. In beide gevallen sloeg de brand over op de woning.
Het gebruik van een vlam in deze warme en droge periode is vragen om problemen. In bijna alle gevallen is er brandbaar materiaal in de omgeving aanwezig. Denk maar aan struiken, gras, bladeren, hagen, tuinhuis, carport, garagebox,… Er kan zeer zelden gezorgd worden voor veilige omstandigheden. Ook de wind kan een gevaarlijk effect hebben bij het gebruik van een onkruidverbrander. Het plaatsen van een blusmiddel of tuinslang in de buurt is uiteraard essentieel maar blijkt vaak onvoldoende omwille van de snelle uitbreiding van de brand.
Onkruid bestrijden met een onkruidverbrander kan brand en brandwonden veroorzaken. Gebruik een hark of onkruidborstel!
Brandveilig leven begint bij jezelf! VZW Oscare, Hulpverleningszone Oost, Vlaams-Brabant en Hulpverleningszone Westhoek slaan de handen in elkaar en hopen dat jullie deze brandveilige boodschap mee verspreiden. Samen kunnen we komen tot meer brandveiligheid.
Aanbevolen voor jou
Meer over Tuin
Wat zijn de verschillen tussen een pergola en overkapping?
15 januari 2025Sneeuw in de tuin, wat nu?
10 januari 2025Boekentip: Zakboek voor de vijvertuin
7 januari 2025De tuin inrichten voor jezelf én de kinderen
6 januari 2025Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam