Het platform werd een jaar geleden gelanceerd, en sindsdien gaat het razendsnel. Het werkt net zoals een openbare verkoop, waar iedereen tegen elkaar kan opbieden. Alleen: het gebeurt allemaal online en zonder tussenkomst van een makelaar of notaris. Opmerkelijk: omdat - behalve het eerste huisbezoek - alles digitaal verloopt, vindt het eerste fysieke contact tussen koper en verkoper pas echt plaats bij het ondertekenen van de compromis.
Het idee om je woning te verkopen door mensen er online tegen elkaar op te laten bieden, vindt vanzelfsprekend vooral ingang bij doe-het-zelf-verkopers. En dat zijn er niet weinig in Vlaanderen. Iets minder dan de helft van alle vastgoedtransacties gebeurt in Vlaanderen zonder tussenkomst van een makelaar. Maar voor vele particuliere verkopers blijft het weliswaar bijzonder moeilijk om een realistische prijs te bepalen voor hun woning. Gevolg is dat hun woonst vaak lang te koop blijft staan of dat ze later tot de vaststelling komen dat ze hun pand voor een appel en ei van de hand hebben gedaan.
1 maand
Opvallend is ook dat 66 procent van de woningen die via het online biedplatform soldandset.be voor het eerst op de markt komen grosso modo binnen de maand verkocht zijn. Ter vergelijking: bij de traditionele verkopen, zowel via makelaar als particulier, is dat nog geen vier op de tien woningen of amper 35 procent.Digitaler dan ooit
Intussen lijkt het hele verkoopproces in de vastgoedsector volledig te digitaliseren: sinds een jaar is het namelijk mogelijk om verkoop- en huurovereenkomsten, aankoopbeloftes en plaatsbeschrijvingen digitaal te ondertekenen. Bij Dewaele Vastgoedgroep ondertekent vandaag al negen op de tien huizenjagers de plaatsbeschrijving digitaal.Soldandset.be startte vorig jaar als een pilootproject in Vlaanderen, maar bedoeling is dat er binnenkort ook in Brussel online geboden kan worden op vastgoed.