Algemeen

Ontslag in de bouw: dit is wat je moet weten

Ontslag in de bouw: dit is wat je moet weten
Wanneer je wordt ontslagen, kom je terecht in een financiële en mentale, onzekere situatie. Zekerheid in de vorm van inkomen valt weg, maar het doet ook wat met het vertrouwen in jezelf en in de werkomgeving. Er kan ontslag plaatsvinden van een werknemer door de werkgever, maar ook op eigen initiatief ontslag worden genomen. Er zijn verschillende vormen van ontslag, denk aan ontslag op staande voet, maar ook op basis van wederzijds goedvinden en ontslag door opzegging. Dit is wat je moet weten wanneer je wordt ontslagen en je werkzaam bent in de bouw.

Help, ik ben ontslagen. Wat nu?

De gevolgen van een ontslag zijn groot; het verandert niet alleen het inkomen waardoor een stabiele factor wegvalt, maar ook het nieuwe ritme zorgt voor onregelmatigheid en meer stress. Opeens zit je thuis en moet je opnieuw bedenken voor welke functie je wilt gaan. Er moet een CV worden geüpdatet, sollicitatiebrieven moeten worden geschreven na het oriënteren voor relevante vacatures en dit allemaal om op gesprek te komen en mogelijk een nieuwe baan te krijgen. Door een ontslag verandert er veel voor een huishouden, maar het biedt ook perspectief: je stapt uit jouw comfortzone om een nieuw avontuur en uitdaging aan te gaan. Veel succes!

Verschillende manieren om ontslagen te worden

We hadden het al eerder in dit artikel even over de verschillende manieren om ontslagen te worden. Bij opzegging is er bijvoorbeeld sprake van een arbeidsovereenkomst die afloopt. Dit heeft te maken met de tijdsduur die eraan gekoppeld was. Wanneer deze verloopt en niet wordt verlengd, dan zal het dienstverband stoppen. Ontslag op basis van wederzijds goedvinden wordt afgesloten met een beëindigingsovereenkomst (hierin staat onder andere meer over een ontslagvergoeding en opzegtermijn). Het is handig om deze overeenkomst door een jurist te laten controleren, vaak komt een werknemer en dan (nog) sterker uit. Meer informatie vind je bij Judex.nl, je staat er niet alleen voor in dit ontslag.

Beëindiging van het dienstverband voor een bouwplaatswerknemer

Handig om te weten wanneer je werkzaam bent als bouwplaatswerknemer: de bepalingen over de beëindiging van het dienstverband van een bouwplaatswerknemer zijn te vinden in artikel 20a cao Bouw & Infra. De wettelijke bepalingen uit het Burgerlijk Wetboek zijn van toepassing met inachtneming van de regels zoals bepaald in artikel 20a van de cao Bouw & Infra. We hopen dat ontslag niet nodig is voor jouw werksituatie, maar mocht het toch niet meer te ontkomen zijn dan raden we aan om juridisch advies in te winnen en de situatie te laten beoordelen. Met elkaar kan je een positief verschil creëren en er gunstiger uitkomen.