Duurzaam Bouwen

Onwaarheden over de energie-opbrengst van zonnepanelen

Iedere verkoper van zonnepanelen zal je garanderen dat ook goedkope zonnepanelen een hoge energie-opbrengst garanderen en de dakhelling van ondergeschikt belang is. Energiemaatschappijen aan de andere kant willen dat je met je panelen meteen een slimme meter laat installeren want dan krijg je pas echt een goed overzicht van je groene stroomopbrengsten. Klinkt allemaal heel geloofwaardig, maar is dit werkelijk allemaal waar?

Hoge opbrengst op alle soorten daken, of toch niet helemaal?

De opbrengst van zonnepanelen is afhankelijk van combinatie dakrichting, kwaliteit panelen en eventuele belendingen of bomen die meerdere uren per dag een schaduw op de panelen werpen. Je kan de meest geavanceerde zonnepanelen aanschaffen die er zijn, maar als je dak weinig zon ziet, zal de opbrengst niet optimaal zijn. Inmiddels is bewezen dat eenzelfde aantal zonnepanelen op een westdak zo'n 16% minder energie dan op een zuiddak. Daaruit blijkt dat ook de ligging van het dak heel belangrijk is. Nog een punt waar een groot deel van de energie-opbrengst mee verloren gaat, of je juist mee kan winnen, is de dakhelling. Een dakhellingspercentage van 35/36 graden is in Nederland en België het meest ideaal.

Lage investering, hoge opbrengst. Kan dat?

Om met de opbrengst zonnepanelen een volledig huishouden van energie te voorzien moet je rekenen op zo'n 16 panelen. Kies je hierbij voor dunne film panelen ben je verzekert van minimaal 20% meer energieopbrengst. Dat je met een lage investering een hoge opbrengst kunt halen is niet waar.

Negen van de tien installateurs van zonnepanelen en de energiemaatschappijen beweren dat je goedkoper uit bent wanneer een slimme meter laat installeren. De reden zou zijn dat je precies kan zien hoeveel je aan groene stroom opwekt en zo bewuster omgaat met energie. De ouderwetse analoge meter draait simpelweg terug wanneer je zelf energie opwekt, met als gevolg dat je alleen datgene betaalt wat je van het net afneemt.