Vastgoed

Onzekerheid in de markt versterkt interesse in huur eigen koopwoning

De tijdelijke verhuur van koopwoningen is volop in het nieuws door de moeilijkheden die verkopers van woningen ervaren in de huidige woningmarkt. Echter er blijkt ook een aanzienlijk deel van de eigenaren van koopwoningen geïnteresseerd te zijn in het verkopen van de eigen woning aan een corporatie of belegger. Deze groep wil dan de woning terug huren en op deze wijze er zelf blijven wonen (7% directe interesse, 15% in de toekomst en 26% onder bepaalde voorwaarden). Dit blijkt uit onderzoek van USP Marketing Consultancy onder ruim 500 woningeigenaren in November 2011. Het verkopen van de woning en vervolgens huren is een optie die een aantal jaren geleden door diverse marktpartijen nog werd gepromoot als verzilverd wonen, dé oplossing voor senioren. Maar in de huidige woningmarktsituatie is het voor beleggers, corporaties en andere partijen een stuk minder interessant geworden. De onzekerheid in de markt is te groot en dalende huizenprijzen zorgen voor een niet erg zekere investering. De huidige woningmarkt vraagt echter om lef van verschillende marktpartijen, en deze optie biedt zeker ook kansen!

Interesse met name bij senioren; crisis versterkt interesse

De interesse in het verkopen van de eigen woning en het terughuren van dezelfde woning loopt op naarmate men ouder word. Onder 55-plussers is de directe interesse zelfs 13% en nog eens 12% als men ouder wordt. Nog eens een kwart (25%) van deze groep zegt misschien interesse te hebben afhankelijk van de verkoopprijs, huurprijs en andere voorwaarden. Deze cijfers zijn hoger dan verwacht, maar de interesse van deze groep is geen verrassing. Het geld dat vrijkomt is vrij te besteden en het onderhoud wordt geregeld. Ook onder woningeigenaren onder de 55 jaar is er zeker interesse al ziet deze groep meer mogelijkheden als men ouder wordt of heeft meer voorwaarden.

Maar liefst 31% van de geïnteresseerden zegt dat de interesse versterkt is door de crisis op de woningmarkt. Opvallend is dat 55-plussers dit juist minder vaak zeggen dan gemiddeld (23%). De onzekerheid op de woningmarkt (stagenering verkoop woningen, oplopende rentes, discussie hypotheekrenteaftrek etc.) zorgt ervoor dat woningeigenaren bewuster bezig zijn met hun (woon)toekomst en menig optie open houden.

Kansen in krimpregio’s?

Hoe ouder men wordt hoe groter de interesse in het huren van de eigen koopwoning. Dit vertaalt zich door in de uitsplitsing naar regio’s. In de regio’s die nu al als krimpregio’s van Nederland worden aangeduid (Noord-Oost Nederland, Limburg, Zeeland) is de interesse groter. Daarbij komt dat de huizenprijzen daar ook lager liggen. Het blijft een riskante onderneming, maar om bepaalde kernen of dorpen leefbaar te houden zou dit concept wellicht een oplossing kunnen bieden.

Kansen (op termijn) voor middeninkomens?

Ongeveer de helft van de respondenten zegt dat de huidige WOZ-waarde van de woning onder de € 250.000 ligt. Daarbij komt dat uit ander onderzoek blijkt dat 55-plussers die hun woning gaan huren gemiddeld nog 10 tot 15 jaar in de woning blijven wonen. Na die tijd komt de woning dus vrij. Wellicht zijn deze woningen op termijn dus de oplossing voor de middeninkomens, die niet meer in aanmerking komen voor een sociale huurwoning, maar ook geen woning kunnen kopen.

Gezocht: lef

Kortom, ondanks de onzekerheid ook kansen voor marktpartijen alleen of in samenwerkingsverband. Het vraagt echter lef om deze optie ook nader te onderzoeken. Tot nu toe zijn er nog maar enkele partijen (corporaties en beleggers) die dit lef blijven tonen. Daarbij komt dat ook woningeigenaren lef moeten tonen, het huren van de eigen woning heeft namelijk voor hun ook nadelen (eventueel lagere verkoopprijs, eigendom uit handen geven, huurprijs). Beide partijen zullen de voordelen moeten benutten en de nadelen minimaliseren om zo te kijken of het verzilverd wonen wellicht een klein deel van de oplossing in de huidige woningmarkt kan zijn.