Algemeen

Ook in bestaande woningen bewijst inbraakbeveiliging zijn nut

De Antwerpse provinciegouverneur Cathy Berx stelt voor om de bouwvergunning afhankelijk te maken van een zeer goede inbraakbeveiliging. Ramen, deuren en sloten moeten dan aan bepaalde voorwaarden voldoen zodat de kans op inbraak zo klein mogelijk wordt. Een terecht voorstel, aldus Geert Ramaekers, directeur hout en opleiding van Bouwunie. Inbraakbeveiliging is geen overbodige luxe. Het voorkomt veel leed. De gemeenten geven de burgers trouwens gratis techno-preventie advies en wie inbraakwerende maatregelen laat uitvoeren, geniet een belastingvermindering van 50% van de uitgaven met een maximum van 710 euro. Ook de bouwsector zelf participeert actief in het inbraakpreventiebeleid, via diverse sensibiliseringsacties, de brochure “Voorkom inbraak!” met nuttige tips om je woning inbraakveilig te maken en het typebestek inbraakwerend buitenschrijnwerk voor architecten/voorschrijvers en schrijnwerkers.

De provincies Antwerpen en Limburg gaan samenwerken om de inbraken in de streek aan te pakken. Ze willen niet alleen inbraken moeilijker maken, maar ook de pak- en strafkans verhogen. De twee provincies houden vrijdag samen met Binnenlandse Zaken, de federale en lokale politie een veiligheidsconferentie om een actieplan voor te stellen. Gouverneur Berx zal daar haar voorstel op tafel leggen.

Ramen en deuren zijn de voornaamste toegangswegen bij woninginbraken. Door deze op een gepaste wijze te beschermen, kan je al veel inbraken voorkomen. Het verplicht opnemen van maatregelen ter voorkoming van inbraak is een terecht voorstel, mits je de preventiefilosofie correct hanteert. Deze filosofie benadrukt een trapsgewijze aanpak. Zo staan bouwkundige ingrepen bij ramen en deuren vóór het plaatsen van een alarminstallatie.
Daarnaast blijft sensibilisering en stimulering van de bestaande eigenaars uiteraard belangrijk.
De meeste bouwheren haken af op het vlak van inbraakbeveiliging omwille van de kostprijs en vooral een gebrek aan kennis ter zake. Om aan dit laatste tegemoet te komen, ontwikkelde de bouwsector een brochure “Voorkom Inbraak!”. Deze brochure toont de geliefkoosde plekken van de inbreker en geeft een opsomming van mogelijke verbeteringen en investeringen die je kan nemen om inbraak te voorkomen. Investeren in inbraakbeveiliging doe je best in de juiste volgorde (het zogenaamde OBER-principe). Eerst moet je organisatorische voorzieningen nemen, nadien bouwkundige en dan pas de elektronische (een alarm). Tot slot is de registratie van de goederen een goede maatregel. Concreet betekent dit dat je er eerst moet voor zorgen dat de inbreker niet binnen kan. Indien dit toch gebeurt, moet je het melden. Deze tips staan als basis vermeld in de brochure. Zowel schrijnwerkers als preventiediensten werkten eraan mee. Ze wordt verspreid via schrijnwerkers en preventiediensten en moet de bouwheren aanzetten om tijdens het bouwproces voldoende aandacht te besteden aan inbraakwerende maatregelen.

Inbraakwerend bestek
Naast de brochure heeft de sector ook een bestektekst voor inbraakwerend buitenschrijnwerk uitgewerkt. Dit bestek moet zowel een architect/voorschrijver als een schrijnwerker in staat stellen om zijn ramen en deuren op een dergelijke manier te construeren dat ze in lijn liggen met een gewenst inbraakbeveiligingsniveau. De uitgewerkte tekst ligt volledig in lijn met de Europese normen ter zake. Tegelijk beantwoorden ze aan een duidelijke behoefte van de schrijnwerkerijsector om een informerende en beschrijvende tekst te krijgen.