Bouwmaterialen

Oorlog in Oekraïne duwt prijzen keramische tegels fors omhoog

Oorlog in Oekraïne duwt prijzen keramische tegels fors omhoog
De oorlog in Oekraïne beïnvloedt op meer dan één manier de Belgische bouwsector. Zo waarschuwt de Cluster Complementaire Bedrijven, onderdeel van sectorfederatie Confederatie Bouw, voor forse prijsstijgingen van keramische tegels. Vertragingen in de levering ervan doen zich ook voor.

"De huidige problemen op dat vlak hebben te maken met de oorlog in Oekraïne”, zegt Patrick Noé, directeur van de Cluster Complementaire Bedrijven. "Een groot deel van de klei die wordt gebruikt om er keramische tegels mee te bakken is traditioneel afkomstig uit het oosten van Oekraïne, één van de intensieve gevechtszones. Natuurlijk kunnen er alternatieven worden gevonden, maar het aanpassen van de productie- en transportlijnen vergt wat tijd. Mogelijk zullen de alternatieve transportlijnen langer en daarmee ook duurder zijn, maar daar hebben we nog geen zicht op. Dit zorgt voor grote nervositeit in de sector.”

Energiekost

"Ongeacht de herkomst van het basismateriaal is er ook de energiekost. De ovens van de tegelfabrikanten draaien op aardgas, waarvan de prijs al spectaculair steeg. De fabrikanten rekenen die kosten door aan de groothandelaars. De wet verbiedt de handelaars met verlies te verkopen, zodat ze de prijsverhoging wel moeten doorrekenen aan de aannemers, die er op hun beurt rekening mee moeten houden in hun offertes."

Bij de aannemers is het aanhouden van uitgebreide stocks geen traditie. "Voor bestellingen die al werden gedaan, blijft de tussen invoerders en aannemers overeengekomen prijs van kracht. De aanpak kan verschillen van importeur tot importeur. Daarom raden we onze aannemers aan om contact op te nemen met hun invoerder(s). In elk geval zullen nieuwe offertes de nieuwe politieke en economische situatie weerspiegelen."

Verschillen

Patrick Noé houdt er alvast rekening mee dat de grootste en dikste tegels moeilijker verkrijgbaar kunnen worden. "Precies omdat het bakproces voor deze types veel meer energie kost. Sommige fabrikanten zouden de productie ervan tijdelijk kunnen opschorten. De procentuele prijsstijgingen zullen echter vooral in het lagere gamma doorwegen, omdat daar de marges van de fabrikanten en handelaren compacter zijn."

Voor natuursteen is de toestand minder zorgwekkend. "Hier waren de prijzen al eerder gestegen, door de verhoogde transportkosten. De voorbije twee jaar waren er ook leveringsproblemen, doordat corona de ontginning op verschillende plaatsen op een laag pitje had gezet. Maar die situatie heeft zich intussen behoorlijk gestabiliseerd. Uiteraard kunnen ook hier de prijzen verder stijgen, maar ik denk niet dat ze dezelfde steile klim zullen tonen als die van de keramische tegels."