Nieuwbouw

Oorlog in Oekraïne: ongeziene impact op grote bouwwerven

Oorlog in Oekraïne: ongeziene impact op grote bouwwerven
De oorlog in Oekraïne is een groot menselijk drama voor de Oekraïners die erdoor getroffen worden. We zijn met onze gedachten bij alle slachtoffers van dit grote drama, en in het bijzonder het Oekraïense volk.

De oorlog heeft ook een steeds grotere impact op ons leven hier. De prijzen van de bouwmaterialen en de leveringstermijnen, die omwille van de pandemie al ongekende hoogtes bereikten, zetten hun steile klim verder. De barometer van de Confederatie Bouw slaat tilt… 95% van de spelers in de sector verwachten de komende weken nog sterkere prijsstijgingen, zeker voor staal. De omvang van wat er nu gebeurt is ongezien, met een onvoorspelbaar domino-effect en steeds grotere gevolgen voor de grote bouwwerven.

Oekraïne mobiliseert

De media belichten onafgebroken de migratiegolf vanuit Oekraïne. Over de werknemers (velen actief in de bouw- of transportsector) die terugkeren naar hun geboorteland om de wapens op te nemen, wordt veel minder gesproken. En dan zijn er nog de langere leveringstermijnen van bouwmaterialen en de oplopende prijzen...

Onhoudbare leveringstermijnen

Zelfs de meest doorgewinterde logistieke specialisten breken zich het hoofd over de kwestie hoe ze kunnen omgaan met de laattijdige leveringen van essentiële bouwmaterialen, zoals staal, hout, isolatie… “In een sector waar iedereen van elkaar afhangt, zijn de gevolgen dramatisch. Zeker voor de grote werven, waarbij massa’s parameters meespelen,” aldus Didier Cartage, algemeen directeur VBA. De VBA-barometer toont aan dat bijna 75% van de grote aannemers grote hinder ondervinden.

Onbekende prijzen

Naast de verstoring van de toeleveringsketen gaan de prijzen van energie pijlsnel de hoogte in en weigeren sommige leveranciers, o.a. van staal, nog offertes op te stellen en wordt er verkocht aan dagprijs. Deze prijsstijgingen kunnen soms wel, soms niet, soms beperkt doorgerekend worden aan de private of publieke klant.

In normale tijden stellen aannemers alles in het werk om de werven in goede banen te leiden, maar in de huidige situatie kunnen zij onmogelijk alle gevolgen dragen. Daarom is het van cruciaal belang dat alle stakeholders van de bouwwereld samen en vanuit wederzijds begrip oplossingen vinden zodat de werven niet stilvallen.

Welke oplossingen zijn er?

In de bouwsector worden vele contracten, zeker in private opdrachten, afgesloten aan vaste prijs. Hierdoor kunnen aannemers de hoge materiaalprijzen niet doorrekenen aan de klant.

Als ze al worden doorgerekend, gebeurt dit maar gedeeltelijk. Een ronduit onhoudbare situatie, gezien de spectaculaire stijgingen die we nu zien. VBA schaart zich daarom achter de Confederatie, die voorstelt om ofwel de prijzen te herzien, ofwel te werken met een dagprijs als formule om de contractuele relaties te onderhouden in tijden van grote onzekerheid.

Tot besluit roepen de grote VBA-ondernemingen hun klanten op om mee na te denken over creatieve oplossingen en samen deze moeilijke periode te overbruggen.