Verbouwen

Oorzaken van een daklekkage

Oorzaken van een daklekkage
In Nederland en België vinden wij het redelijk normaal om een dak boven ons hoofd te hebben. Toch is het mogelijk dat jouw dak op termijn verbreken vertoond. Zo komt er nog regelmatig een daklekkage voor in Nederland. Een daklekkage is enorm vervelend en moet zo snel mogelijk aangepakt worden om de schade te beperken.

Om de daklekkage te verhelpen, zal men de oorzaak van de daklekkage moeten achterhalen. Er zijn diverse mogelijkheden waarom er een daklekkage is ontstaan. Toch zijn er in Nederland zes oorzaken die het meest voorkomen. Om het lek snel te achterhalen, hebben wij de zes meest voorkomende oorzaken van daklekkages op een rij gezet.

1. Slecht onderhoud

Het dak wordt voortdurend blootgesteld aan diverse weersomstandigheden. Het is dan ook niet gek dat het dak na enkele jaren slijtage en beschadigingen vertoond. Het dak heeft hierdoor periodiek een onderhoudsbeurt nodig. Indien dit onderhoud niet plaatsvindt, kunnen de beschadigingen uiteindelijk leiden tot een lek. In het ergste geval zal het pannendak renoveren nodig zijn.

2. Weersomstandigheden

In Nederland kampen wij met diverse weersomstandigheden. De ene dag zitten wij in de brandende zon, terwijl wij de volgende dag met een dikke trui voor de vorst wandelen. Tijdens de vorst kunnen er scheuren in het dak ontstaan, waardoor er uiteindelijk een daklekkage plaatsvindt. Ook een langdurige, droge periode kan het dak beschadigen door uitdroging. Een scheur wordt helaas pas in een later stadium ontdekt.

3. Vogels

Indien vogels zich nestelen, zullen zij voortdurend heen en weer vliegen met materialen. Het is ook mogelijk dat zij onbewust een steen meenemen. Onderweg is de kans groot dat deze steen valt en terechtkomt op jouw dak. Door deze klap kunnen de dakpannen breken.

4. Verstopte dakgoot

Voornamelijk tijdens de herfst zal de dakgoot snel verstopt raken door de vallende bladeren en takjes. Helaas vergeten de bewoners vaak om de dakgoot regelmatig te ontstoppen, waardoor de dakgoot langere tijd verstopt blijft. Uiteindelijk zal het regenwater zich dermate opstapelen, dat het zal leiden tot een daklekkage.

5. Plat dak

Ook bij een plat dak zit de kans op een daklekkage in een klein hoekje. Zolang het platte dak goed onderhouden wordt, zal er voorlopig geen dakbeheer nodig zijn om de daklekkage te verhelpen. Toch zijn er enkele situaties waarin het toch mogelijk is dat er een daklekkage ontstaat. Zo kan het regenwater langere tijd op het dak blijven liggen, waardoor er planten zullen groeien die tussen de naden zullen zitten. Verder is het mogelijk dat de felle zon het dakmateriaal uitdroogt. Vaak kan een bitumen dakbedekking aanbrengen ook helpen.

Oorzaken van een daklekkage