Algemeen

Op naar een groenere Europese wijk

Op naar een groenere Europese wijk
De Stad Brussel heeft een vergunning aangevraagd voor de volledige heraanleg van de Guimardstraat. Dit is een belangrijke stap naar een groenere Europese wijk. De herinrichting van de Guimardstraat is onderdeel van het masterplan voor de vergroening van de Europese wijk, waarin staat hoe bepaalde straten moeten worden aangepakt om structureel te ontharden en te vergroenen. De Guimardstraat is de eerste straat die volgens deze richtlijnen zal worden aangepakt door de Stad Brussel.

Op naar een groenere Europese wijk
De Guimardstraat, een cruciale route tussen het stadscentrum en de Leopoldswijk, wordt momenteel vooral gedomineerd door 85 dwarse parkeerplaatsen. Tussen deze parkeerplaatsen staan 35 hoogstammige bomen, die zijn geplant in piepkleine plantvakken. Door de beperkte ruimte voor hun wortels lijden de bomen, wat leidt tot opwaaiende straatbekleding en een verslechtering van hun gezondheid.

In het toekomstige project zullen de parkeerplaatsen in de lengte worden aangelegd, wat ruimte creëert om de voetpaden te verbreden en volwaardige groenvakken rond de bomen te maken. Daarnaast komen er gereserveerde parkeerplekken en een leveringszone van 12 meter. De verkeerssituatie wordt ook aangepast; waar nu tweerichtingsverkeer geldt, zal het gedeelte van de straat tussen de Handelsstraat en de Frère-Orbansquare in de toekomst eenrichtingsverkeer worden. Verder worden er bij de heraanleg 30 fietsnietjes geplaatst.

Uit de fytosanitaire studie is gebleken dat de bomen in algemene goede toestand verkeren. Niettemin vertonen meerdere van deze bomen afwijkingen door gebrek aan ruimte. Het project voorziet het behoud van de bomen, met uitzondering van één dode boom. Ter compensatie worden drie nieuwe hoogstammige bomen aangeplant. ​

Op naar een groenere Europese wijk
Naast de hoogstammige bomen worden in de groenvakken meerstammige bomen geplant om variatie in kleur en bloei te bieden. De groenzones worden aangevuld met vaste planten, siergrassen en struiken om de biodiversiteit te verhogen. De planten werden geselecteerd op basis van hun uitzicht, kleur, bloeiperiode en landschappelijke meerwaarde, met speciale aandacht voor soorten die aantrekkelijk zijn voor bestuivende insecten zoals vlinders en bijen. Een grotere variatie aan bloemen zorgt voor een rijker aanbod aan nectar en stuifmeel, essentieel voor de voortplanting van deze insecten.

Momenteel bestaat de doorlaatbare oppervlakte in de straat uit 26,7m². Het project voorziet een ontharding van 679m² met nog eens 434m² die semi-doorlaatbaar zullen zijn. Hierdoor zal een groot deel van het regenwater op een natuurlijke wijze de bodem infiltreren.

De voetpaden en semi-doorlaatbare zones worden aangelegd in platines. De parkeerplaatsen worden uitgevoerd in porfierstenen. De rijweg wordt in gezaagde porfierkeien aangelegd met een watergreppel in blauwe steen. Het gebruik van deze hoogwaardige materialen sluit aan bij het erfgoed van de Leopoldswijk en verfraait zowel de openbare ruimte als de omliggende gebouwen.

Anaïs Maes, Schepen bevoegd voor Stedenbouw en Openbare ruimte: "De heraanleg van de Guimardstraat past niet enkel in ons masterplan voor vergroening maar ook in onze bredere visie om van de Europese Wijk een levendige en gemengde wijk te maken. Willen we dat mensen en gezinnen ook effectief in de vele toekomstige appartementen willen wonen, dan moeten we ook de openbare ruimte in deze wijk aanpakken. Het potentieel voor vergroening in de wijk is enorm. Met dit eerste project spelen we daar graag op in."


Philippe Close, burgemeester: "De heraanleg van de Guimardstraat is een uitstekend voorbeeld van hoe wij de stad willen zien evolueren. De breedte van de straat maakt het mogelijk een harmonieus evenwicht te vinden tussen de verschillende vervoersmodi, de vergroening en de opvang van regenwater. Dit illustreert perfect onze visie voor de ontwikkeling van de wijk en de stad als geheel."