Verschillende keuze mogelijkheden
Bij het plaatsen van een openhaard heeft u de keuze uit een houthaard, gashaard, elektrische of een bio-ethanol haard. Het plaatsen van een gashaard heeft zo zijn voordelen: de brandstof kan moeiteloos aangevoerd worden en de warmte afgifte is perfect regelbaar. Dit kan zowel handmatig als d.m.v. een thermostaat. Bij een gashaard bestaat er de mogelijkheid om te kiezen voor een open of een gesloten systeem. Studio Intério geeft onderstaand meer informatie over gashaarden met open en sloten systemen.
Gesloten systeem
Een gashaard met een gesloten verbrandingssysteem is ten opzichte van zijn omgeving luchtdicht afgesloten. Alle verbrandingslucht wordt van buiten aangezogen en de verbrandingsgassen worden direct naar buiten afgevoerd. Dit geschiedt door een dubbelwandig kanaal naar dakvlak of gevel. Het gesloten systeem is ontwikkeld om haarden onafhankelijk van het binnenmilieu te laten werken. Binnen enkele minuten brandt de haard met mooie, realistisch gele vlammen. De verbranding is bovendien zeer schoon door de vezelvrije imitatiehoutblokken of kiezels.
Het voordeel van een gesloten systeem is dat het verbrandingsproces optimaal geregeld wordt. Een gashaard met gesloten verbranding kan zowel in het voorjaar als in het najaar als hoofdverwarming dienen. Hiermee bespaart u energie omdat alleen de leefruimte wordt verwarmd door de gashaard en de meeste systemen slechts 1/3 van de hoeveelheid gas per uur gebruiken in vergelijking met een CV installatie. Gesloten gashaarden hebben bovendien veel plaatsingsmogelijkheden. Een dakdoorvoer is relatief eenvoudig; ook geveldoorvoer is gemakkelijk aan te leggen. Ook een ventilator op het dak is bij nieuwbouw makkelijk te realiseren.
Naast voordelen heeft een gesloten systeem ook nadelen. Bij het plaatsen van een gashaard met een gesloten systeem (ongeveer 75% rendement maximaal) is het rendement vele malen hoger dan bij een open systeem (maximaal maar 30% rendement).
Opensysteem
Bij dit systeem haard wordt de lucht voor de verbranding uit het binnenmilieu gehaald. De afvalgassen van de verbranding worden door een open verbinding naar buiten geleid. Dit komt door de onderdruk in de schoorsteen. Het open verbrandingssysteem mag alleen in de nok van het dak uitmonden. Is deze haard geplaatst in een mechanisch geventileerde woning dan gebeurd juist het tegenovergestelde. De schoorsteen zal dan als luchtaanvoer en niet als luchtafvoer kanaal dienst doen. De afvalgassen komen zo in de woning terecht.
Daarom is het niet verwonderlijk dat het verboden is om dit type haard in een mechanisch geventileerde woning te plaatsen, tenzij er extra beluchting en een sterke ventilator wordt geplaatst.
Het nadeel hiervan is dat ventilatoren veel geluid produceren. Opgelet: de plaats van de schoorsteen is belangrijk bij het plaatsen van een haard met een open verbrandingssysteem. Bij de aanschaf van een gashaard kunt u kiezen uit kiezelstenen of houtblokken in uw openhaard.
Bio-ethanol haard
De haard die overal te plaatsen is zonder afvoer. Ideaal als u geen schoorsteen kwijt kunt. Makkelijk te plaatsen in iedere huiskamer, keuken, op uw balkon of in de tuin. Vindt u de investering in een hout of gashaard te hoog, kies dan voor een bio-ethanol haard. U bespaart al snel enkele duizenden euro's.
U vult de brander eenvoudig met bio-ethanol en kunt tot 10 uur branden (afhankelijk van de afmeting van de brander). Bij de verbranding van bio-ethanol komen geen schadelijk gassen, roet of stank vrij.
Elektrische haard
Een elektrische haard is ideaal voor iedere inrichting. Het enige wat deze haarden nodig hebben is een stopcontact. De elektrische haarden zijn mooi om in te bouwen in een strakke wand of voor de muur te plaatsen met eventueel een mooie natuurstenen schouw ervoor. In steeds meer interieurs zie je een gashaard als prominent decor item terugkomen. Met een elektrische haard heb je namelijk tegen een fractie van de kosten van een traditionele schouw toch toegang tot dit interieur item.
Tegenwoordig zijn er elektrische haarden welke u nauwelijks van echte gashaarden kunt onderscheiden. Elektrische haarden beginnen bij enkele honderden euro's, maar u kunt het zo duur maken als u zelf wilt. Zelfs goedkope elektrische haarden gaan efficiënt om met energie. Plaatsing van de elektrische haard is ook vrij.