Algemeen

Operahuis Bayreuth op werelderfgoedlijst

Unesco, de VN-organisatie voor cultuur, heeft het Operahuis in de Zuid-Duitse stad Bayreuth zaterdag op de Werelderfgoedlijst gezet. Op de lijst staan meer dan 900 gebouwen en andere cultureel belangrijke goederen, waarvan nu 37 uit Duitsland.

Bayreuth is bekend door de jaarlijkse Bayreuther Festspiele, waarin opera's van de componist Richard Wagner worden opgevoerd. Wagner (1813-1883) heeft in de stad gewoond. Het zogeheten Markgräfliches Opernhaus wordt gerekend tot de mooiste baroktheaters van Europa. Het werd in vier jaar gebouwd en werd in 1748 opgeleverd. Het gebouw was een initiatief van Markgräfin Wilhelmine, de lievelingszus van koning Frederik de Grote van Pruisen.

De Unesco is sinds vrijdag in de Russische stad Sint-Petersburg bijeen om over uitbreiding van de lijst te spreken. Vrijdag werden al de Geboortekerk in Bethlehem, gebouwd op de plaats waar Jezus Christus zou zijn geboren, en de pelgrimsweg in de stad op de Westelijke Jordaanoever tot werelderfgoed verklaard.

Vier grote Waalse mijnsites zijn door Unesco ook erkend als werelderfgoed. Het gaat om de mijnsites Grand-Hornu, Bois-du-Luc (allebei rond Bergen), Bois de Cazier (Charleroi) en Blegny-Mine (Luik).

Op de lijst staan onder meer ook de molens van Kinderdijk, het ir. D.F. Woudagemaal bij de Friese plaats Lemmer en het vroegere eiland Schokland in de Noordoostpolder.