Algemeen

Opleiding in bouwsector biedt kans aan laaggeschoolden

Ondanks wat recente cijfers suggereren, heeft de bouw wel degelijk behoefte aan geschoolde mensen die specifieke vaardigheden hebben. Uniek aan de bouw is dat de sector zelf laaggeschoolden de kans biedt om deze vaardigheden op te doen, en hen op die manier toekomstmogelijkheden geeft op de arbeidsmarkt. De IBO (individuele beroepsopleiding in de bouw) is hiervan een goed voorbeeld.
De bouwsector telt momenteel 2.672 openstaande vacatures, waarvan 1.557 geen studievereisten stellen. Dit is 58% van de openstaande bouwvacatures en 11% van de 14.000 openstaande vacatures die geen studievereisten stellen. Deze 11% is meer dan het aandeel van de bouw in de werkgelegenheid. Maar dit betekent niet dat de bouw een sector is voor laaggeschoolden. Het betekent wel dat de bouwsector zelf grote opleidingsinspanningen doet. Interne opleiding in en door bedrijven speelt daarin een belangrijke rol. Met succes: de IBO (de individuele beroepsopleiding in de onderneming) hielp in 2009 1.873 personen aan een baan.

Een IBO gaat gepaard met sterk verlaagde lasten. Voor IBO’ers betaalt de werkgever enkel een productiviteitspremie, dus geen loon, noch RSZ, terwijl de werknemer wel een volwaardig loon ontvangt.

De bouwsector is een sector die al jaren goede toekomstmogelijkheden biedt. Meer dan in andere sectoren is in de bouwsector praktijkervaring op de werkplaats een pluspunt. Een IBO biedt werkzoekenden juist de kans om de gevraagde bouwplaatservaring op te doen. Vooral schoolverlaters uit minder toekomstgerichte studierichtingen kunnen via een IBO toch aan bod komen in de bouwsector.

De Vlaamse bouwsector is steeds meer afhankelijk van de omscholing van werkzoekenden. Gezien de verbeterde bouwconjunctuur en de weer toenemende vraag naar bouwarbeidskrachten komt het erop aan de omscholingen zo efficiënt mogelijk aan te pakken. Het zal vaak efficiënt zijn de omscholingen te laten verlopen via IBO’s.

Na een IBO geldt een tewerkstellingsverplichting voor minstens de duur van de IBO. Indien een IBO zes maanden duurt, geldt een tewerkstellingsverplichting van minimaal zes maanden. Toch stelt de VDAB zes maanden na het beëindigen van de IBO’s een tewerkstellingspercentage van 63% vast. Dit betekent dat het overgrote deel van de IBO’s tot een duurzame tewerkstelling leidt, die de opgelegde minimale tewerkstellingsverplichting overschrijdt.

Het is belangrijk dat Vlaamse werkzoekende schoolverlaters maximaal kansen krijgen om dankzij de betere bouwconjunctuur in de bouwbedrijven werk te vinden. De Vlaamse overheid moet er dan ook op toezien dat de IBO maximale slaagkansen krijgt als inschakelingsinstrument.
Build for Life