Duurzaam Bouwen

Oplevering eerste passiefproject zonder isolatie

Gisteren werd in aanwezigheid van de pers het eerste passiefproject zonder isolatie opgeleverd. Het werd gebouwd met de Passifbloc van Cellumat door de leerlingen van de bouwafdeling van Don Bosco St-Denijs-Westrem, die bij deze gelegenheid een passiefdiploma overhandigd kregen.
In het kader van hun praktijklessen krijgen de leerlingen van het 6e jaar bouwtechniek elk jaar de opdracht om een bouwproject van A tot Z volledig zelf uit te voeren. Dit jaar ging het om een heel bijzonder project, namelijk het eerste passiefproject zonder isolatiematerialen. “Door onze leerlingen nu al kennis te laten maken met de nieuwe trends in de sector, zijn ze helemaal mee wanneer ze zich straks op de arbeidsmarkt begeven”, aldus Willy Gernaey, Directeur van het Don Bosco Sint-Denijs-Westrem.

Passifbloc
Voor de bouw van het project viel de keuze op de Passifbloc van Cellumat. Een evidente keuze trouwens, aangezien de Passifbloc met zijn lambda-waarde van 0,07 W/mK de enige ruwbouwblok op de markt is die het mogelijk maakt om passiefmuren te bouwen zonder isolatiematerialen.

Willy Gernaey is dan ook zeer opgetogen over de samenwerking met Cellumat: “Als school vinden wij het belangrijk om de link te leggen naar het bedrijfsleven. Op die manier komen onze leerlingen ook op een andere manier in contact met hun latere werkomgeving, en kunnen ze uit eerste hand kennis maken met innovatie. En uiteraard zijn we verheugd dat we de kans kregen om als eerste met de Passifbloc te mogen werken. Cellumat heeft ons trouwens ook voortreffelijk geholpen bij de technische uitwerking van het project, en de nodige begeleiding geboden bij de opstart van onze werf.”



Geen passiefbouw zonder passiefopleiding
Voor de leerlingen van het 6de jaar Bouw kent het plaatsen en lijmen van Cellumat-blokken ondertussen geen geheimen meer. Op de persconferentie mochten zij dan ook één voor één een diploma ‘Passiefbouw’ ontvangen uit handen van hun Directeur.

Dit kon ook op goedkeuring rekenen van Peter Dellaert van het Passiefhuis-Platform, die op de persconferentie pleitte voor het belang van geschikte opleidingen: “De Passifbloc biedt het voordeel van de eenvoud – één materiaal, en de passiefmuur staat er – maar over het algemeen doet passiefbouw de complexiteit van de bouwtechnieken toenemen. Professionalisme wordt dus steeds belangrijker, en daarom ook de kwaliteit van de opleidingen. Passiefhuis-Platform organiseert zelf een reeks passiefopleidingen, maar juicht het uiteraard toe dat hier vanaf het secundair onderwijs aandacht wordt aan besteed.”