Vastgoed

Opmerkelijke stabiliteit vastgoed ondanks destabiliserend nieuws

De Particuliere Vastgoedsentiment (PVS)-index klokte in januari af op 0,97 met 21 % van de eigenaars die hun initiële verkoopprijs lieten dalen. Deze bescheiden start is een logisch gevolg van het sterke 4de kwartaal waar iedereen die het kon nog probeerde te profiteren van de laatste notariskosten zonder BTW. Het nieuws dat iedereen in januari te verwerken kreeg, maakt de relatief stabiele start van het nieuwe jaar zelfs opmerkelijk.

De trendvoorspellende Particuliere Vastgoedsentimentindex (PVS) van de lagekostenmakelaar Directmakelaar.be geeft de nieuwe verkoopintenties weer van de Vlaamse particuliere verkopers uit het middensegment van woningen. Eveneens wordt het aantal prijswijzigingen opgevolgd die deze particuliere verkopers aanbrengen in hun vastgoedaanbiedingen. De evolutie van het totale aanbod van de particuliere verkopers en hun spontane prijswijzigingen in de loop van deze periode geven de toekomstige markttendens weer.

Na een druk jaareinde voor vastgoed, waarbij tal van transacties versneld werden afgehandeld om nog te kunnen genieten van notariskosten zonder BTW, stond het in de sterren geschreven dat er een terugval zou zijn in januari. “Met een PVS-index van 0,97 en slechts 21% van de eigenaars die hun initiële verkoopprijs laten dalen, valt die terugval relatief gezien nog zeer goed mee (de PVS-index over het 4de kwartaal kwam uit op 1,04). Dit geldt des te meer wanneer men het onheilspellende nieuws van begin 2012 in acht neemt ”, aldus Hans Loose van Directmakelaar.be.

Vastgoedmarkt legt slecht nieuws voorlopig naast zich neer
Waar er in het vastgoed al geruime tijd met een bang hart naar de rente-evolutie gekeken wordt, dient men sinds begin dit jaar ook rekening te houden met mogelijk forse veranderingen inzake de fiscaliteit.

Hans Loose: “De hypotheekaftrek staat vandaag voor een fiscale steun van om en bij de 20.000 € (igv tweeverdieners en gerekend aan een looptijd van de hypothecaire lening van 20 jaar). Door het overbrengen van deze bevoegdheid naar het Vlaams gewest dient de formule aangepast te worden. Zal het klein beschrijf (5% registratierechten ipv 10%) straks nog stand houden of wordt dit vervangen door een “Vlaamse huiskorting” ? Zal men het huidige systeem, na overdracht naar de gewesten, omturnen tot een gelijkwaardig systeem? Zal men eerder kiezen om het overgedragen budget anders te verdelen en wellicht toepassen voor het stimuleren van de aankoop van een woning door de minder gegoeden en de ‘kleinere” woningen? Beide opties hebben hun voor- en tegenstanders. Vragen die de aankoopbeslissing, en bijgevolg de uiteindelijke verkoopprijs van de woning, sterk kunnen beïnvloeden.
De huidige fiscaal gunstige aftrek wordt verrekend in de aankoopsom van de koper, en komt op het einde terecht in de portefeuille van de verkoper. Met de nieuwe “woonbonus” heeft de Vlaamse regering de mogelijkheid het woonbeleid meer te differentiëren naar wel omschreven bevolkingsgroepen.
De woningmarkt is weinig volatiel en heeft een slordige twee jaar nodig om het evenwicht tussen aanbod en vraag te bereiken of te herstellen na gewijzigde omstandigheden. Een te bruuske verandering in de vroeger gekozen weg kan de woningmarkt dan ook ernstig verstoren. Het is dan ook belangrijk dat de aangepaste maatregelen en de gekozen weg snel en duidelijk gecommuniceerd worden”.