Het grootste deel van de leerlingen, namelijk 64%, volgt een opleiding in de arbeidsmarktfinaliteit (voorheen BSO). Daarnaast kiest 21% voor een opleiding in de dubbele finaliteit (voorheen TSO), terwijl 10% een bouwopleiding volgt in het bijzonder secundair onderwijs. Slechts 5% van de leerlingen zit in een duaal leerstelsel.
Hoewel het aantal leerlingen in het duaal leren in de derde graad sterk toeneemt, met een groei van 37%, blijft het in verhouding tot de andere onderwijsvormen nog steeds klein.
Davy Maesen, gedelegeerd bestuurder van BOUWUNIE Limburg, reageert positief: "Dit is goed nieuws voor onze sector en we hopen natuurlijk dat deze stijgende lijn zich voortzet. Het onderwijs blijft een cruciaal instroomkanaal voor de bouwsector."
Een ander positief punt is dat er nu iets meer meisjes voor bouwopleidingen kiezen dan vijf jaar geleden, met een stijging van 1,2%. Ondanks deze toename blijft hun aandeel klein, namelijk 4,9%. Volgens Bouwunie zijn er verschillende redenen voor de stijging in het aantal leerlingen.
Imagocampagne
Stefaan Meekers, bestuurslid JONG BOUWUNIE Limburg: "De bouw kampt nog altijd met een imagoprobleem. Een 'stiel' leren, blijft voor heel wat jongeren én hun ouders minderwaardig. Terwijl we dankzij onze stielmannen wel een dak boven ons hoofd hebben, een tafel om aan te eten, elke ochtend kunnen douchen of 's avonds onze sfeerverlichting kunnen aansteken. De bouw is een prachtige sector waarbij je meteen resultaat ziet van je werk, goed je boterham verdient en je kan rekenen op werkzekerheid. Het wordt tijd dat ook ouders dit beseffen en aanvaarden dat een zoon of dochter die een stiel uitoefent even waardevol is dan een dokter of advocaat"."Jongeren actief warm maken voor een job in de bouw is dus de boodschap en één van de grote uitdagingen voor de toekomst," aldus Davy Maesen, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie Limburg. De lopende campagne van Constructiv "De Bouw Kijkt Verder" speelt hierin alvast een rol.
Vanuit JONG BOUWUNIE LIMBURG willen we vandaag de bouw nog eens extra in een positief daglicht stellen en de boodschap meegeven aan deze jongeren en hun ouders: "Stap in de bouw". We hebben hiervoor een eigen fotoshoot georganiseerd en slogans bedacht gericht aan deze jongeren en hun ouders. "Ook jij kan het verschil maken", " Klaar om hoogtepunten te bereiken? " "Bouwen is cool", … telkens met voor zich sprekende beelden, zijn maar enkele slogans waarmee we jongeren willen aanspreken. Met slogans zoals "Leer je kinderen dat het ook oké is om met je handen te werken en toffe dingen te bouwen" of "Laat je kinderen zien hoe leuk het is om iets moois te maken met hun handen" willen we daarnaast ook de ouders alvast aanzetten tot nadenken. Via werfdoeken zullen deze binnenkort op Limburgse werven te zien zijn.
STEM@WORK
Stefaan Meekers: "Als JONG BOUWUNIE Limburg kunnen we het project STEM@Work dat hier vandaag plaatsvindt alleen maar toejuichen". STEM@Work is een initiatief van de Tongerse bedrijven Bouwbedrijf Meekers, Lambrechts-Nicolaers en SPAR-Lambrechts i.s.m. stad Tongeren en Ontdek Techniektalent provincie Limburg.Via een geanimeerde rondleiding in de 3 deelnemende bedrijven boordevol techniekeducatie en doe-mogelijkheden kunnen 240 leerlingen van het 6de leerjaar lager onderwijs zelf ervaren hoe STEM toegepast wordt bij een echt bedrijf bij hen in de buurt.
"Vandaag kunnen jongeren dus zelf ontdekken wat de bouw allemaal te bieden heeft. De aanwezigheid van de Construbus, die uitgerust is met de nieuwste technologieën (schermen, informatica, VR-brillen), is bovendien een extra middel dat het imago van de bouwsector van een dynamische en innovatieve sector helpt versterken", besluit Meekers.