Architectuur

Orderportefeuilles in architectenbranche omlaag met 43%

Nieuw onderzoek in opdracht van de BNA laat zien dat de negatieve trend die gesignaleerd werd na peilingen in februari en april, inmiddels blijvende realiteit is geworden. Tekenen van herstel in de bouw zijn er niet. Inmiddels is 86% van de Nederlandse architectenbureaus geraakt door de gevolgen van de economische crisis. Orderportefeuilles zijn ten opzichte van eind 2008 geslonken met 43%. Architectenbureaus snijden verder in het personeelsbestand.

Onderzoeksbureau USP kreeg de opdracht een derde peiling te doen naar de stand van zaken en de verwachtingen voor de komende tijd. Het onderzoek is in de laatste week van september uitgevoerd. De eerste resultaten zijn nu bekend. Er was een hoge respons; 26% van de benaderde architecten heeft de enquête ingevuld. De enquêteresultaten zijn representatief voor de gehele Nederlandse architectenbranche.

86% van de architectenbureaus ervaart in enige tot zeer sterke mate de gevolgen van de economische crisis. 49% daarvan ervaart de gevolgen in zeer sterke mate, en vreest voor het voortbestaan van het bedrijf.
Nadat in april werd aangegeven dat vooral tijdelijke krachten hun baan zouden verliezen, zijn bureaus nu in toenemende mate genoodzaakt vast personeel te ontslaan (33% meer ten opzichte van april). Er worden nu ook meer functies geschrapt van projectleiders en ontwerpers
Een belangrijk deel van de huidige generatie architecten, verlaat dus de branche. Hierdoor gaat een schat aan technische knowhow en creatieve ervaring verloren. Een enorm verlies voor deze even toonaangevende als complexe branche in Nederland.

Prognose

De totale opdrachtenportefeuille voor architecten is dramatisch geslonken, en dit blijft de komende jaren ook zo, zo luiden de prognoses. Met name de utiliteits- en woningbouw zijn hard geraakt. De BNA heeft in het voorjaar bij de overheid intensief gepleit voor stimulerende maatregelen. De overheid heeft dit sindsdien ook opgepakt, maar het is belangrijk dat het kabinet nu niet bezuinigt op cruciale zaken (hypotheekrenteaftrek, bezuiniging gemeentebudgetten) die de woningmarkt negatief beïnvloeden. Het consumentenvertrouwen dient te worden gestimuleerd, want dit is de sleutel tot beweging. Het is daarbij van cruciaal belang dat er juist nu wel wordt geïnvesteerd en gecontinueerd in de bouw. Er is namelijk vanwege de te verwachten demografische ontwikkelingen (vergrijzing, krimp, gezinssamenstelling) altijd vraag naar nieuwe en/of verbeterde gebouwen in Nederland. De BNA roept opdrachtgevers op om gebruik te maken van de huidige laagconjunctuur om deze projecten te starten. Daar ligt nu een levensgrote kans voor.

De BNA stuurt de resultaten van het onderzoek aan de Nederlandse Vereniging van Banken, Aedes, Neprom, Ministeries van Financiën, WWI en EZ, en de Rijksbouwmeester.