Wat is een overbruggingskrediet?
Belangrijk is dat je een cofrect beeld hebt van wat een overbruggingskrediet precies is en waarvoor het dient. Een overbruggingskrediet onderschrijf je wanneer je een woning wil kopen en je huidige woonst nog niet verkocht is. Zodra je huis verkocht is, betaal je het overbruggingskrediet terug. Je krijgt dus het nodige budget voorgeschoten zodat je droomwoning niet door je vingers gelipt … en de nodige tijd om je huidige woning zonder teveel druk te verkopen …Op de markt zijn er heel wat aanbieders van overbruggingskredieten. Hoe vergelijk je de verschillende voorstellen op een correcte manier?
Overbruggingskrediet: rentevoet en tarief
Net zoals bij een ander hypothecair krediet heeft een overbruggingskrediet een rentevoet. Het overbruggingskrediet met de laagste rentevoet is niet altijd de beste oplossing. Je moet immers nog rekening houden met heel wat andere aspecten.Overbruggingskrediet: kapitaal en intresten
In principe betaal je het het ontleende kapitaal terug op het einde van de looptijd van je overbruggingskrediet. Raakt je huis sneller verkocht, kan je het kapitaal ook vroeger terugbetalen. Check dan wel of je in dat geval geen wederbeleggingsvergoeding aan de kredietgever moet betalen.Naast kapitaal betaal je ook intresten terug: hiervoor zijn er twee formules mogelijk.
- Elke maand betaal je intresten terug. Je kan maximaal 70% à 80% van de geschatte verkoopprijs van je huis lenen via een overbruggingskrediet.
- Je betaalt enkel intresten terug op het einde van het overbruggingskrediet (en dus niet tijdens de looptijd). In dit geval kan je tot 70% van de geschatte verkoopprijs lenen.
Hoelang mag het overbruggingskrediet lopen?
Bij de meeste banken bedraagt de standaardtermijn maximaal zes maanden. Een verlenging is soms mogelijk, maar moet wel opnieuw onderhandeld worden. Je begrijpt dat zo’n verlenging dus niet altijd zal lukken. Met heel wat onzekerheid tot gevolg.- Zal de bank nog een verlenging van je overbruggingskrediet toestaan?
- Welke rentevoet zal daarbij horen?
- Moet je opnieuw dossier- en schattingskosten betalen?
- Moet je intresten te betalen?
- Zal je een wederbeleggingsvergoeding moeten betalen als je jouw overbruggingskrediet vervroegd aflost?
- …
Conclusie: als de termijn van je overbruggingskrediet te kort is, dan duiken er al vlug problemen op. Zes maanden is nu eenmaal vaak niet lang genoeg. Je doet er goed aan om een overbruggingskrediet af te sluiten voor een langere periode, zoals 12 tot 24 maanden. Zo heb je heel wat meer tijd om je huis verkocht te krijgen.
Overbruggingskrediet aanvragen bij een onafhankelijk kredietbemiddelaar
Neem een onafhankelijk kredietbemiddelaar in hypothecaire leningen onder de arm. Die werkt met meerdere kredietpartners samen en kan dus ook verschillende oplossingen voor jou aanbieden. Denk bijvoorbeeld aan- een overbruggingskrediet met een langere looptijd, zodat je nieuwe onderhandelingen vermijdt
- een overbruggingskrediet waarbij je tijdens de looptijd helemaal niks terugbetaalt. Je lost alles op het einde van de rit af.
- een overbruggingskrediet waarbij je geen wederbeleggingsvergoeding moet betalen bij vervroegde terugbetaling
Maak meteen een afspraak.