Nieuwbouw

Overgangsmaatregelen sloop-en heropbouw zijn geen goed nieuws

Overgangsmaatregelen sloop-en heropbouw zijn geen goed nieuws
Afgelopen weekend communiceerde de regering over de overgangsmaatregelen sloop- en heropbouw. De maatregelen zouden volgens de regering tegemoetkomen aan een aantal opgedoken problemen. "Maar het is helemaal geen goednieuwsshow. De regering draait een rad voor de ogen", reageert Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens.

"De aangekondigde overgangsmaatregelen zijn dezelfde als die de regering aankondigde net na het begrotingsconclaaf. Particulieren die hun omgevingsvergunning indienden na 30 juni 2023 vallen dus nog steeds uit de boot. Zij moeten op extreem groot deel van hun project 21% betalen. Met alle financiële katers van dien."

Bouwunie vraagt andermaal om de overgangsmaatregel uit te breiden naar particulieren die hun omgevingsvergunning indienden na 1 juli. Concreet vraagt Bouwunie om wie zijn vergunning indiende tussen 1 juli 2023 en 13 oktober 2023 te laten genieten van het 6%-tarief tot en met 30 juni 2024, zonder de nieuwe beperkende maatregelen. En inclusief de 25%-regeling zoals de nieuwe maatregel voorziet. Ook particulieren die een eigen woning hebben en de ouderlijke woning erven, mogen niet slopen en heropbouwen aan 6%. Bijvoorbeeld om de ouderlijke woning om te toveren tot een drietal moderne en energiezuinige huurappartementen.

Wat goed zou zijn, gezien de nood aan meer duurzame huurwoningen. Nu moeten die particulieren ofwel de woning verkopen, ofwel gaan ze (wellicht slechts minimaal) renoveren om te verhuren. Bouwunie noemt de beslissing van de regering over het btw-tarief sloop-en heropbouw nogmaals "een gemiste kans om de woning- en huurmarkt te vernieuwen, te verduurzamen én betaalbaar te houden".

Eén van de redenen waarom de regering bouwpromotoren uit de maatregel heeft geweerd, is omdat bouwpromotoren en projectontwikkelaars het verschil tussen het normale btw-tarief van 21% en het 6 procent-tarief gewoon in eigen zakken zouden steken. Bouwunie noemt dit “een flagrante belediging”. “En als er al zo’n figuren onze sector bevuilen, dan zijn er de fiscus en de economische inspectie die hun rol maar moet spelen door te zorgen dat de btw-verlaging effectief ten goede komt aan de particuliere klant”, aldus Waeytens. Het is trouwens net dankzij de vele bonafide bouwpromotoren dat vele jonge koppels, alleenstaanden of gepensioneerden een modern en energiezuinig nieuwbouwappartement konden kopen aan 6 procent btw.

Vanaf 1 januari 2024 is dat dus afgelopen. Een nieuwbouw kost dan sowieso 21 procent. Voor jonge mensen voor wie iets kopen sowieso al moeilijk is, wordt het quasi onhaalbaar en onbetaalbaar. Bovendien hebben we de bouwpromotoren nodig om de stadsverkankering aan te pakken, te verdichten en het woningpark te vernieuwen en te verduurzamen.