Dat blijkt uit een recente enquête in opdracht van Zehnder Group Belgium. De ventilatiespecialist peilde recent bij 500 bouwers en verbouwers naar hun kennis over woningventilatie.
Een degelijk ventilatiesysteem helpt volgens een ruime meerderheid van de Belgen schimmel en vochtproblemen in huis te voorkomen. Bovendien gelooft de helft van de ondervraagden dat woningventilatie de luchtkwaliteit verbetert en goed is voor de gezondheid. En toch verkiest de meerderheid van de Belgen dagelijks zijn ramen en deuren open te zetten om te verluchten. De helft denkt zelfs dat dit gezonder is dan de woning te verluchten met een ventilatiesysteem.
De bereidheid om te investeren in een ventilatiesysteem is dan ook zeer laag: 88% van de respondenten die een bestaande woning kochten, is niet van plan om een woningventilatie systeem te installeren. Eén op drie verkiest om te investeren in isolatie van de woning om zo te besparen op energie en één op drie vindt een ventilatiesysteem te duur.
“Er wordt vandaag meer en meer geïnvesteerd in woningisolatie. Deze trend is zowel goed voor het milieu als voor de eigenaar van de woning omdat de energiefactuur een stuk lager zal uitvallen.” Zegt Juergen Dierickx, marketing directeur Zehnder Belgium. “Maar isoleren zonder ventileren is gevaarlijk. De overheid moet er daarom over waken om naast het promoten van isolatie ook een goede verluchting via woningventilatie aan te moedigen.”
Onwetendheid is gevaarlijk
Ook mensen met een nieuwbouw woning zijn matig enthousiast over woningventilatie: bijna de helft (41%) zou geen ventilatiesysteem plaatsen indien het niet wettelijk verplicht was. Bovendien weet een kwart van diegene die de voorbije vijf jaar gebouwd heeft niet welk ventilatiesysteem in hun woning geïnstalleerd werd.Dit gebrek aan interesse heeft tot gevolg dat het systeem na installatie verwaarloosd wordt en niet of slecht onderhouden wordt. Bijna 1 op 2 met een systeem D (balansventilatie) heeft de ventielen van zijn ventilatiesysteem nog nooit gereinigd en de filters nooit vervangen.
Naast een slecht onderhoud blijkt ook een grote onwetendheid over het juiste gebruik van het geïnstalleerde woningventilatiesysteem. Eén op twee weet niet hoe het ventilatiesysteem ingesteld moet worden en slechts 43% kreeg van de installateur uitleg over de werking ervan. Verder sluit 1 op 2 met een systyeem C het rooster van het systeem af en toe omdat het teveel tocht zou veroorzaken of lawaai zou binnen laten. Een op vijf zet zijn ventilatiesysteem regelmatig uit.
“Een verkeerd gebruik en slecht onderhoud van het ventilatiesysteem kan schadelijk zijn voor de gezondheid van de bewoners. Geïsoleerde woningen zonder ventilatie of slecht onderhouden ventilatiesystemen verhogen het risico op verontreinigde lucht met mogelijke gezondheidsproblemen als gevolg. Een professioneel geïnstalleerd systeem en een regelmatig en goed onderhoud staan garant voor een gezond binnenklimaat.” zegt Juergen Dierickx, marketing directeur van Zehnder.
Kenniscertificaat verreist
Uit het onderzoek blijkt ook dat de consument (36%) de informatie over ventilatiesystemen te ingewikkeld vindt. Ze laten zich voor de keuze ervan sterk leiden door professionals: 35% van de bouwers volgde het advies van zijn architect en 34% vertrouwde hiervoor volledig op zijn installateur. Hierbij valt op dat installateurs overwegend het balansventilatiesysteem C aanbevelen (36%) maar wanneer men zelf kiest het balansventilatiesysteem D (44%) vaker de voorkeur krijgt. Dit omdat het D systeem gezien wordt als het meest energiebesparend.“Architecten en installateurs beïnvloeden sterk de keuze van de consument met betrekking tot ventilatiesystemen. Daarom is het van cruciaal belang dat zij op de hoogte zijn van de nieuwste ontwikkelingen en de vereisten voor een professionele installatie en deskundig onderhoud. Sinds 2010 geven we in de Zehnder Academy opleidingen aan installateurs die dan een kenniscertificaat ontvangen,“ aldus Juergen Dierickx.
”Naast meer opleiding en certificatie is de integratie van het ventilatiesysteem in de eerste ontwerpfase van een bouwproject van cruciaal belang om alle aspecten voor een goed werkend systeem optimaal in het concept te integreren. Een nauwe samenwerking tussen alle betrokken partijen van bij de start van een nieuwbouw of verbouwing biedt dus de beste garantie voor een goede en gezonde woningventilatie”, besluit Juergen Dierickx.