Architectuur

Oyes: De ONO stoel in een andere context

Het Duitse tijdschrift AIT heeft 100 gerenommeerde Europese architectenbureaus uitgenodigd om de door Dietiker geproduceerde ‘ONO’ stoel opnieuw te ontwerpen. De nieuwe ontwerpen zullen worden tentoongesteld tijdens een reizende expositie in de AIT Architektur Salons in Hamburg, München, Nordrhein-Westfalen en Stuttgart. De veiling van de stoelontwerpen zal plaatsvinden in het voorjaar van 2010. De opbrengsten van deze veiling worden gedoneerd aan de Langa Township in Kaapstad,Zuid-Afrika.

Toen we de prachtige ONO stoel, ontworpen door Matthias Weber, ontvingen vroegen we onszelf af waarom we een goed ontwerp überhaupt moesten veranderen. Waarom zouden we gaan zagen, verven, plakken en boren terwijl de stoel goed is zoals hij is? Daarom besloten we onze aanpak te wijzigen: in plaats van de stoel te veranderen, passen we de context aan. De stoel blijft zoals hij is, alleen creëren wij een nieuwe omgeving die het inbeeldingsvermogen van de toeschouwer op de proef stelt. Nadat we een aantal varianten hadden bestudeerd, besloten we de stoel 1000 keer te vergroten en hem in Kaapstad neer te zetten, de uiteindelijke bestemming van het Charity Project. De stoel wordt op deze manier een schaalmodel van een gebouw van 760 meter hoog, een stedelijk icoon voor Kaapstad. En de transformatie bestaat bij de gratie van onze eigen fantasie. Het ontbreken van enige fysieke veranderingen aan de stoel zelf, wordt volledig overschaduwd door de indrukwekkende schaal van het project.

Terwijl de ONO stoel door maximaal twee personen gebruikt kan worden, biedt de OYES stoel met 800.000 m² plaats aan zeker 50.000 mensen. Een extreem genereus gebaar. Vier slanke poten van 25 bij 30 meter raken Kaapstad in het zakendistrict en de haven. Deze vier nieuwe locaties zullen met elkaar worden verbonden door identieke torens met een hoogte van 460 meter. Elke poot mengt zich in het bestaande stedelijk weefsel en zo verbinden zij mensen uit verschillende gebieden met elkaar.

Het 80 hectare metende gebouw zal fungeren als een symbool voor sociale huisvesting. De inwoners van het Langa Township kunnen een woning betrekken in het stadscentrum. De 460 meter hoge stoelpoten bieden ruimte aan compacte appartementen. Het zitvlak van de stoel wordt een open ruimte van 450 bij 450 meter, geschikt voor een openbaar park en voetbalvelden met uitzicht over de oceaan. De rugleuning wordt gevuld met appartementen tot een hoogte van 760 meter. En verspreid over het gebouw bevinden zich winkels, kantoren, sportfaciliteiten, bioscoop, uitgaansgelegenheden, restaurants, enzovoort.



De iconografische OYES chair is het op een na hoogste gebouw ter wereld. Het biedt onderdak aan de kansarme mensen uit de townships. Hoogbouw op het meest zuidelijke punt van het Afrikaanse continent met uitzicht over de Atlantische oceaan: een humanitair project met grote impact op de mensheid. Waar de skyline vroeger werd bepaald door kerkgebouwen en later door de hoogbouw financiële instellingen, is nu de tijd gekomen van ‘Power To The People” – liefdadigheid en menselijkheid bepalen nu de skyline van onze toekomstige wereldsteden. Magritte in Urbicande luidt de subtitel van dit extreme gebouw. Want de stoel zoals hij op het karpet staat is geen stoel. Zoals Magritte het uitdrukt: ’……ceci n’est pas une chaise……’. Maar wat is het dan wel?



Het is een schaalmodel van het op een na hoogste gebouw ter wereld. Het is een hyperstedelijke stoel die aanschuift bij de Tafelberg. Het is een gebouw in Kaapstad dat vier open plekken verbindt en een geweldig park creëert op een hoogte van 460 meter met een prachtig uitzicht over de stad en haar omgeving. Het lijkt een gebouw dat gekopieerd is uit de Stad Urbicande met haar spectaculaire kubusstructuren en dat de stad in staat stelt optimaal te functioneren.

De OYES stoel benadrukt menselijk contact en creëert nieuwe relaties. De stoel maakt ons deel van een droom, een idealistische gedachte en een stedelijke interventie met enerzijds bovenmenselijke proporties en anderzijds een verfijnd, prikkelend en spannend karakter.



Ontwerp
Hofman Dujardin Architecten, Amsterdam

Karpet
EGE, Kopenhagen
Onstein Textiel Agenturen, Blaricum

Visualisaties
A2Studio, Rotterdam

Fotografie
Matthijs van Roon, Amsterdam

Organisatie charity project
Dietiker AG, Zwitserland
AIT magazine, Duitsland
SV interior group, Nederland

Speciale dank
Rene Magritte, Schuiten & Peeters en Google Maps