Diverse scholen tonen interesse in de bouw van panden via publiek private samenwerking (pps). Louk Heijnders, verbonden aan het Servicecentrum Scholenbouw, stelt dat het onderwijssysteem enerzijds sterk in beweging is en anderzijds nog is gehuisvest in gebouwen uit de jaren `70. In één jaar tijd zochten 35 scholen steun bij het Servicecentrum voor pps-projecten.
Heijnders schat in dat vijf scholenprojecten geschikt zijn voor dbfmo-contracten. 20 scholen overwegen dbfmo en 10 projecten zoeken samenwerking met corporaties. De 440 Nederlandse gemeenten herbergen 1.600 schoolbesturen, en jaarlijks wordt 2 tot 3 miljard euro gespendeerd aan de bouw, renovatie en exploitatie van huisvesting. Veel schoolbesturen klagen over een gebrek aan geld voor de huisvesting, maar volgens Heijnders is het gebrek aan professionaliteit, kennis en instrumenten een groter probleem.
Van de schoolbudgetten gaat circa 80% naar salarissen voor leraren en 20% naar huisvesting en leermiddelen. Die verhouding zal evenwichtiger worden, mede doordat er minder leraren zijn en computers taken overnemen. Heijnders constateert dat grensprovincies grotere bereidheid tonen om te experimenteren dan scholen in de Randstad.
Gebaseerd op: Cobouw
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam