Nieuwbouw

PXL-bouwstudenten volgen werf op van eigen studententoren

PXL-bouwstudenten volgen werf op van eigen studententoren
Nog een kleine finishing touch en de nieuwe studententoren van Hogeschool PXL op de Elfde-Liniecampus is klaar. De toren, eigendom van XIOR Student Housing en gebouwd door bouwbedrijf Cordeel, vormt dit semester ook het onderwerp van het project gebouwen dat de PXL-laatstejaarsstudenten bouw uitwerken. “Een win-win en een voorbeeld van authentiek onderwijs”, zegt algemeen directeur Ben Lambrechts.

In real life

Sofie Massonnet, PXL-projectcoach bouw: “Het nieuwe academiejaar is nog maar twee weken aan de gang, maar onze studenten zijn er al tweemaal op werfbezoek geweest. Ze moeten in dit project alles doen wat een werfleider en calculator ook doen: de bouwmaterialen voor deze toren bestuderen, materiaalhoeveelheden calculeren, uitvoeringstechnieken bepalen, een werfplanning opmaken enzovoort. Op de werf zelf zien de studenten dan hoe het bouwproject ‘in real life’ uitgevoerd wordt en kunnen ze concrete uitvoeringsdetails fotograferen en analyseren.”

‘Can do’-mentaliteit

Chris Leinders, PXL-opleidingshoofd bouw: “Onze studenten zijn doeners: ze hebben een praktische ‘can do’-mentaliteit die in de bouwsector zeer gesmaakt wordt. Minstens de helft van onze opleiding wordt dan ook ingevuld door projecten, stages, werfbezoeken en authentieke cases. Voor de begeleiding schakelen we mensen uit het werkveld in: zowat alle bouwcoaches en lectoren staan nog met minstens één been in de bouwsector.”

Paddenstoel

De nieuwe studententoren – toch 13 verdiepingen hoog – rees de afgelopen maanden als een paddenstoel uit de grond. Verrassend snel, zo leek het wel. Sofie Massonnet: “Dat klopt. Wat helpt, is dat het bouwbedrijf Cordeel als een van de trendsetters in Vlaanderen met BIM werkt, building information modelling. Dat betekent dat nog voordat de eerste steen gelegd is, het volledige gebouw met alle uitvoeringsdetails in één groot digitaal model gegoten wordt. Op die manier bouw je eigenlijk twee keer: één keer virtueel en één keer in het echt. Maar omdat alle mogelijke fouten of problemen al in die digitale modellering opgevangen worden, verloopt het bouwen zelf efficiënter en sneller. Ook met die BIM-modellen moeten onze PXL-studenten dus leren werken, want digitalisering zal in de bouw alsmaar belangrijker worden.”