Energie

PXL slaat zelf geproduceerde energie op

PXL slaat zelf geproduceerde energie op
Speciale levering op de PXL-Green & Tech-campus in Diepenbeek: daar werd onlangs een container met batterijen geleverd. Met die batterijen zal de hogeschool voortaan zijn zelf geproduceerde energie opslaan. PXL-studenten Elektromechanica en Hernieuwbare Energiesystemen zullen de komende jaren het energiemanagementsysteem op de campus mee helpen optimaliseren.

Educatief energieprestatiecontract

Vorig jaar sloot Hogeschool PXL een ‘educatief energieprestatiecontract’ af met het energiedienstenbedrijf VMA. In het contract worden ook technologiestudenten van PXL actief betrokken: uniek in Europa. VMA garandeert PXL een besparing van ongeveer 30 procent op zowel elektriciteit als aardgas en 846 ton CO2, over een periode van 10 jaar.

In maart werden de eerste werken opgestart, met de installatie van 400 zonnepanelen en 10 batterijen. Daar komt nu dus - volledig volgens plan - een container met batterijen bij.

Voorspellingen

Patrick Pilat, PXL-opleidingshoofd Elektromechanica: “Die batterijen zullen onze zelf geproduceerde energie opslaan. Dat gebeurt in een container vanwege de brandveiligheid. Alle verbruiksdata worden centraal bijgehouden en onze studenten van de bachelor Elektromechanica en het graduaat Hernieuwbare Energiesystemen gaan daar de komende jaren mee aan de slag. Met behulp van artificiële intelligentie zullen ze het energieverbruik voorspellen en op die manier ook de energieprestaties van onze installatie kunnen verbeteren.”

Living Lab

“Onze campus is een living lab”, aldus Marleen Schepers, departementshoofd PXL-Green & Tech. “De studenten mogen in ons gebouw ‘real life’ cases, projecten en opdrachten uitwerken die heel sterk lijken op wat ze later professioneel zullen moeten doen. Zo hebben ze het afgelopen jaar de installatie ontwikkeld waarmee we energie produceren in onze hob units, die energie opslaan in batterijen en vervolgens gebruiken om de elektrische fietsen in onze fietsenstalling op te laden.”

“Onze campus is een authentieke leeromgeving waarin studenten mogen experimenteren onder begeleiding van lectoren, campusbeheer, onderzoekers, en bedrijven. Bij de firma VMA hebben we in dit geval met Bram Houben trouwens ook een oud-student Elektromechanica mee aan het roer. Hij maakt heel vlot de koppeling tussen professionele praktijk en onderwijs en dat is een absolute meerwaarde voor de leerervaring van onze studenten.”