“Allemaal extra kosten en administratie met ongetwijfeld vertragingen als gevolg”, aldus Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens. De PFAS-regels zouden eerst al op 1 januari 2024 in werking treden. Bouwunie waarschuwde dat die timing te krap was en drong aan op uitstel. In die zin is de bouworganisatie tevreden dat de regels op 1 september 2024 zouden in voege gaan. “Dat geeft de sector iets meer tijd om zich voor te bereiden”.
Wat Bouwunie wel nog steeds tegen de borst stoot, is dat enkel de bouwsector moet opdraaien. “Terwijl de industrie PFAS mag blijven produceren en gebruiken. Je lost het PFAS-probleem niet op enkel via grondsanering. Je moet het probleem bij de wortel aanpakken”, aldus Waeytens. De bouworganisatie dringt dan ook aan op een totaalaanpak en een gefaseerde aanpak. Bouwunie hekelt ten slotte ook dat Vlaanderen aan voorbarige goldplating doet. “Europa is nog bezig met de PFAS-regels en toch is Vlaanderen nu al bij de strengste regio’s”.
Bouwunie is voor alle duidelijkheid niet tegen PFAS-regels bij grondverzet. “PFAS is nu eenmaal schadelijk voor de gezondheid, dus als de sector kan bijdragen, dan doet ze dat graag. Maar het moet natuurlijk allemaal haalbaar en betaalbaar blijven.”