Verbouwen

Pak de energiepremies nu ze er nog zijn

Wie het comfort in zijn of haar woning wil verhogen en op termijn flink wat geld wil besparen, investeert best nu nog in energiebesparing. Nu kan je hiervoor namelijk nog van heel wat premies genieten. Vanaf 2015 zullen er geleidelijk aan strengere eisen gesteld worden aan bestaande woningen. Profiteer dus nu nog van de stimulansen, voor we aan meer verplichtingen toe zijn! Oktober is als maand van de energiebesparing, nog voor de winter er aan komt, het uitgelezen moment om de koe bij de horens te vatten.

Met het Energie Renovatie Programma 2020 wil de Vlaamse overheid er voor zorgen dat er geen energieverslindende woningen meer zijn in Vlaanderen tegen 2020. Dat betekent dat iedere woning tegen dan een geïsoleerd dak moet hebben, hoogrendementsbeglazing en een efficiënte verwarmingsinstallatie. De voorbije jaren waren er dan ook heel wat energiepremies om mensen er toe aan te zetten om te investeren in energiebesparing. Maar stilaan nadert de deadline van 2020, en denkt de overheid steeds meer aan verplichtingen in plaats van stimulansen.

Zo is er de dakisolatienorm, die in werking treedt op 1 januari 2015, en steeds strenger wordt in de aanloop naar 2020. Voldoet uw woning niet aan deze norm, dan zal u hiervoor strafpunten krijgen in het inspectieverslag van de Vlaamse Wooncode. Dat is het document dat gebruikt wordt bij wooninspecties, bv. naar aanleiding van klachten van huurders. Vanaf 15 strafpunten kan een woning ongeschikt verklaard worden. Het aantal strafpunten dat u krijgt voor een niet geïsoleerd dak neemt geleidelijk aan toe vanaf 2015. Vanaf 2020 zal de afwezigheid van dakisolatie zelfs volstaan om een woning ongeschikt te laten verklaren, waardoor ze ook niet meer verhuurd mag worden.

Daarnaast zal de EPB-regelgeving vanaf 2015 ook een stuk strenger worden voor vergunningsplichtige renovaties. Vanaf dan zal je voor ingrijpende renovaties namelijk waarschijnlijk ook aan een E-peil-eis moeten voldoen. Bovendien zullen er vanaf dan ook eisen gesteld worden aan je verwarmingsinstallatie. Volgend jaar al moet je bovendien al meer isoleren dan vandaag het geval is. En ook hier worden alle eisen steeds strenger naar 2020 toe.

Het spreekt voor zich dat de overheid geen subsidies geeft om te voldoen aan verplichtingen. Het is dus zaak om vandaag nog te investeren in energiebesparing, nu er nog premies zijn, zegt Bouwunie.

Pak je de zaken grondig aan, dan sla je bovendien meerdere vliegen in één klap. Zo kan je bij grotere investeringen vanaf 10.000 euro in heel wat gevallen genieten van de renovatiepremie.
Bovendien vermijd je zo “voorlopige” investeringen, die in een latere fase verloren moeite blijken. En door bijvoorbeeld je muren en je ramen tegelijk aan te pakken, vermenigvuldig je je energiewinst, optimaliseer je je comfort en reduceer je het risico op problemen.

Welke werken moet je eerst en vooral aanpakken in jouw woning? En welke zaken moet je zeker tegelijk aanpakken, of wat kan eventueel nog even wachten? En is jouw woning wel geschikt voor de energiebesparende maatregelen die jij in gedachten hebt? Terwijl voor je buur dakisolatie misschien de meest rendabele investering is, is dat bij jou misschien wel muurisolatie, of een aanpak van de verwarmingsinstallatie. En een isolatietechniek die perfect past voor zijn woning, heeft misschien een veel te hoog risico op bouwschade in jouw woning. Energie- en andere renovaties zijn dan ook erg complex.

Doe daarom een beroep op een vakman. Hij kan je bijstaan met raad en daad.
Een gespecialiseerd aannemer in jouw buurt vind je op www.vinduwaannemer.be