Verwarming & Sanitair

Pas op voor legionella bij de heropening van de scholen

Pas op voor legionella bij de heropening van de scholen
Voor een veilige terugkeer naar schoolbanken is het essentieel om alle kranen minimaal 10 minuten te openen om de leidingen door te spoelen en bacteriële infecties te voorkomen

Tijdens de pandemie waren de scholen zelden op volle capaciteit. Wisselende klassen en thuisonderwijs waren de norm. De zomervakantie heeft voor een verdere totale onderbreking van de normale werking van de schoolinfrastructuur gezorgd. Deze onderbrekingen brengen de kwaliteit van het water in gevaar. Dit komt omdat wanneer waterleidingen lange tijd niet worden gebruikt, Legionella en andere ziekteverwekkers zich gemakkelijk in het stilstaande water kunnen vermenigvuldigen. Voor de veiligheid van leerlingen en personeel moeten de leidingen worden gespoeld voordat de school weer opengaat. Dirk Vanden Breede, directeur van Schell België raadt scholen aan alle kranen open te zetten en het water een tiental minuten te laten stromen voordat de deuren openen, nadat de school minstens 72 uur dicht is geweest. Daarmee spoelt het stilstaande water weg en verfrist het water in de leidingen.

Legionella

Water bederft in de leidingen zoals melk in de koelkast - het is slechts een kwestie van tijd. Maar dat is niet met het blote oog te zien. In stilstaand water in leidingen kan een buitensporige toename zijn van bacteriën, zoals legionella. Wie dit als spray inademt loopt het risico Pontiac-koorts of Legionellose op te lopen. Terwijl Pontiac koorts alleen griepachtige verschijnselen veroorzaakt, is Legionellose een atypische longontsteking met een hoog sterftecijfer van 10 tot 15 %. Tegen deze achtergrond vereist de regelgeving een volledige spoeling van de gehele drinkwaterinstallatie om de 72 uur.

Schell armaturen heeft de juiste oplossing voor het implementeren van drinkwatermanagement en gebruikershygiëne in de (semi-)publieke sector en de commerciële sector. Enerzijds zijn er electronische kranen waarbij de gebruiker de kraan niet meer hoeft aan te raken waardoor de overdracht van bacteriën tot een minimum wordt beperkt. Anderzijds is er het SWS watermanagementsysteem dat nog een stap verder gaat. Via dit systeem wordt automatisch op vooraf ingestelde tijden het water in de leidingen ververst waardoor bacteriën geen kans krijgen zich te ontwikkelen.