Niet dat ik zo graag de onheilsprofeet speel, maar de feiten zijn wat ze zijn. Onze zomers worden warmer. Véél warmer. En, raar maar waar: in de toekomstige EPB-regelgeving wordt passieve vloerkoeling in geothermiewoningen opnieuw straal genegeerd. Het huidige EPB-model begroot niet eens het energieverbruik voor koeling. Ook al worden alle ruimtes constant passief gekoeld, van 35°C naar 23°C voor nog geen 0.5 euro per dag, dan nog worden grote raampartijen in een geothermiehuis bestraft met hogere E-peil quoteringen. Tenzij… men er totaal overbodige, dure zonnescreens plaatst. Een mooi staaltje van struisvogelpolitiek: staat de oplossing voor een probleem je niet aan, ontken dan gewoon het bestaan ervan.
Worden wél kwistig beloond: kleinere raampartijen, zonnescreens, oversteken, sierluiken, overdekte terrassen en natuurlijke schaduw. Ook al bleken ze in juli 2013 maar pleisters op een houten been. Dan bekruipt mij de bedenking: wat zal de jonge passiefhuisbewoner van nu op latere leeftijd bij hittegolven het meest aanbelangen? Zijn idealistische ideeën of niet omkomen van de hitte, zij het dan op energieverslindende airco`s? Remember de duizenden doden in Noord-Frankrijk tijdens de hittegolf van 2003.
Oververhitting is géén klein ongemakje in passief-of lage-energiegebouwen. In Brussel wordt passiefbouw verplicht vanaf 2015. Passief is namelijk `hot`, al is het intussen geen geheim meer dat ikzelf er een koele minnaar van ben. Daarbij komt dat het Brussels Gewest de 5% regel nog hanteert. Die stelt dat er van oververhitting geen sprake is als er slechts 5% van de tijd per jaar oververhitting optreedt. Aangezien er `s nachts geen oververhitting is, kan je die 5% ruwweg vertalen naar 60 namiddagen oftewel... een hele zomertijd lang. Men loopt nu ook warm voor `passiefscholen`. Hopelijk niet letterlijk, nu er sprake is van de zomervakantie in te korten.
De opwarming van de aarde, da`s toch de reden dat de CO2-uitstoot en ons energieverbruik naar omlaag moeten, of niet soms? Je zal maar eigenaar zijn van een dure woning waarvan de bouwschil door de overheid verplicht ontworpen is om 100 winterjaren te trotseren, maar die binnen de kortste keren wegens oververhitting niet meer leefbaar is... Het woonconcept van de toekomst wordt dan opeens een concept zonder toekomst.
Tot slot, speciaal voor die politici die het goed voor hebben met ons. Onze Noorderburen hebben op 12 juli 2013 de hoofdlijnen van een Nationaal Energie Akkoord aangekondigd. Een kort uittreksel: `...en benutting van duurzame warmte en koude, en zullen naar verwachting tussen de 1 en 2 miljoen huishoudens zonne-energie en warmtepompen gaan toepassen. Verwacht wordt dat alle nieuwe grote gebouwen voorzien zullen worden van bodemenergie...`.
Laat het gezond verstand van onze Noorderburen alstublieft niet stoppen aan de grens.
Of blijven we liever passief toekijken en laat hun visie ons koud?
Jean-Marie Plasschaert is Burgerlijk Ingenieur Bouwkunde en realiseerde meer dan 1.000 woningen volgens verschillende methodes, van traditioneel tot passief. Vanuit die enorme ervaring wil hij op het vlak van duurzaam bouwen enkele mythes doorprikken en de wetenschappelijke objectiviteit opnieuw laten zegevieren.