De meeste ondernemingen in ons land zijn kmo’s. Energiebesparingen bij kmo’s kunnen een aanzienlijke bijdrage leveren tot de realisatie van de Vlaamse energie-efficiëntie- en klimaatdoelstellingen. Uit cijfers van Unizo uit 2016 blijkt echter dat slechts één op de vijf kmo’s in Vlaanderen draait op hernieuwbare energie. Het ontbreekt kleine bedrijven immers vaak aan middelen om deze investeringen zelf te financieren, zonder aan competitiviteit in te boeten.
Daarom investeert de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV 20 miljoen euro tegen 2020 in Energy Service Companies of ESCO-bedrijven. Dat zijn private organisaties die kmo’s ondersteunen bij het realiseren van hun energiebeleid door de volledige investering in energie-efficiëntie over te nemen. De bedoeling is om de Vlaamse economie te stimuleren en bij te dragen tot het behalen van de Vlaamse, Belgische en Europese klimaatdoelstellingen.
De verzekeringsmakelaar Kegels & Van Antwerpen uit Antwerpen is de eerste kmo in Vlaanderen die gebruikmaakt van een ESCO-contract om zijn energie-efficiëntie te verbeteren. Kegels & Van Antwerpen bespaart dankzij deze samenwerking 33% op zijn energiefactuur zonder zelf de investering te moeten doen. Luc Van Antwerpen, gedelegeerd bestuurder bij Kegels & Van Antwerpen: “We vinden het als kmo belangrijk om duurzaam met energie om te springen. Maar investeringen in energie-efficiëntie zijn niet goedkoop. Door samen te werken met de ESCO Helexia Flanders, die daarvoor financiering kreeg van de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV, besparen we deze kosten en kunnen we blijven investeren in onze core-business. We nemen onze verantwoordelijkheid op het vlak van duurzaamheid en hopen dat meer kmo’s ons voorbeeld zullen volgen. Want als alle bedrijven in actie schieten dan volgt een stroomversnelling om de toekomstige energiedoelen te halen.”
Kmo moet zelf geen middelen vrijmaken
Een belangrijk voordeel van een ESCO-overeenkomst is dat de kmo zelf geen middelen moet vrijmaken voor de investering in het energieproject. De ESCO neemt de financiering voor zijn rekening en de kmo gebruikt de besparingen op zijn energiefactuur om de ESCO gedurende de looptijd van het contract (in het geval van Kegels & Van Antwerpen zeven jaar) te vergoeden. De ESCO heeft er alle baat bij om efficiëntie te realiseren. Zijn terugbetaling is immers rechtstreeks verbonden aan de energiebesparing. Bij tegenvallende resultaten moet de ESCO zelf het verschil bijpassen. De energiebesparing wordt dan ook nauwkeurig gemeten.Vlaams minister van Energie Bart Tommelein: “Investeringen in energiezuinigheid zijn ook voor kmo’s erg belangrijk. Ze kunnen er vele duizenden euro’s mee besparen op de energiefactuur. Als overheid begrijpen wij dat bij vele kmo’s de kennis, de middelen en de tijd ontbreken. Vandaar dat wij samen met PMV de derdepartijfinanciering via ESCO-bedrijven hebben mogelijk gemaakt. Niets belet andere kmo’s om dezelfde stap te zetten.”