Het Federaal Planbureau voorspelt 200.000 extra jobs tegen 2020. Ook in de bouw zouden er jobs bijkomen (+14.000). Maar het Planbureau houdt totaal geen rekening met de verschuiving op de arbeidsmarkt die momenteel plaatsvindt in de bouw. Door het fenomeen van de sociale dumping zijn de laatste jaren al 17.000 Belgische arbeidsplaatsen verloren gegaan in de sector. Als er geen drastische maatregelen komen, verdwijnen tegen het einde van de legislatuur nog eens 20.000 jobs in de bouw. Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw: “De economische prognose van het Planbureau staat mijlenver van de realiteit op onze werven. Zonder oplossing voor het probleem van de sociale dumping blijft het jobverlies in de bouw aanhouden.”
Het Planbureau ziet vooral de economische groei aantrekken de volgende vijf jaar. Nieuwe investeringen kunnen de activiteit in de bouw zeker ondersteunen. Ook de Confederatie Bouw gaat uit van een matige groei in de bouwsector. Activiteit zorgt normaal gesproken voor werkgelegenheid, dat is een economische wetmatigheid. Maar de bouw wordt de laatste jaren dermate overspoeld door goedkope buitenlandse arbeidskrachten dat een lichte groei van de activiteit deze tsunami niet kan tegenhouden.
Dat onze markt werkelijk wordt overspoeld door buitenlandse arbeidskrachten blijkt duidelijk uit de statistieken. Het aantal Limosa-meldingen (van gedetacheerde arbeiders in de bouw) steeg van 118.800 in 2010 tot 314.924 in 2014, goed voor zo’n 33.000 voltijds equivalenten. 8 op de 10 aannemers gaf in 2014 aan één of meerdere opdrachten te hebben verloren aan een buitenlands bedrijf. 7 op de 10 denkt dat de buitenlandse concurrentie alleen maar zal toenemen.
Tot het einde van 2011 ging de werkgelegenheid in de bouw nog in stijgende lijn. Sedertdien gingen er elke maand opnieuw jobs verloren, ondertussen 17.000 in totaal. En dat terwijl de activiteit in de bouw in dezelfde periode met 1,7% steeg. De marges in de bouw zijn intussen zo laag (minder dan 4%) dat Belgische bedrijven veel moeite hebben om hun rentabiliteit te behouden. De sector lijdt erg onder de oneerlijke buitenlandse concurrentie die de prijzen nog meer onder druk zet. Het aantal faillissementen piekt en de werkgelegenheid zit in een negatieve spiraal.
Robert de Mûelenaere: “De bouw bevindt zich op een kantelmoment. De Confederatie heeft de afgelopen maanden verschillende keren aan de alarmbel getrokken. De regering moet snel optreden en sterke maatregelen nemen: de erkenning opleggen van alle onderaannemers, de opdrachtgevers mee verantwoordelijk maken, een performant preventie- en controlebeleid ontwikkelen en de loonkosten van onze bedrijven verminderen.”
Nieuwbouw
Planbureau houdt geen rekening met sociale dumping in de bouw
- Bron: Confederatie Bouw
- 18 mei 2015
Aanbevolen voor jou
Meer over Nieuwbouw
Een huis laten bouwen: hoe je energie kan regelen
15 januari 2025Zelf bouwen of verbouwen: slimme besparing of verborgen kost?
14 januari 2025Ten Brinke en inspire* winnen tender Urkersingel in Rotterdam
10 januari 2025Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam