Bekend als grondstof sinds 1953
Toen het bedrijf Bayer in 1953 begon met de productie van polycarbonaat, waren er geen plannen om het te gebruiken voor architecturale doeleinden. In plaats daarvan was het materiaal vooral bedoeld om te worden gebruikt voor koplampen van auto's, vizieren van veiligheidshelmen, chipkaarten en cd's. Pas aan het begin van de jaren 1990 werd polycarbonaat gebruikt als materiaal voor het ontwerpen van gevels.De uitbreiding van de Würth Academy in het hoofdkantoor van het bedrijf in Gaisbach-Künzelsau toont hoe kanaalplaten voor dak en wand kunnen worden gebruikt. Hier integreerden de architecten van Allmann Sattler Wappner voor het eerst grote oppervlakken polycarbonaat in een gevel. Dankzij de witte achtergrond en het heldere plastic ziet alles er uiterst elegant, modern en zelfs futuristisch uit.
Het was vooral de symbiose van oude charme en heldere lijnen die de architecten overtuigde om te kiezen voor polycarbonaatplaten. De heldere textuur ontkent het oude structurele substraat niet, maar versmelt in plaats daarvan met een nieuw en duurzaam ontwerp. De polycarbonaatplaten hadden hun waarde al bewezen in het logistieke centrum van Würth voordat de academie er volledig mee werd bedekt. Uitgerust met zeven kamers zorgt het materiaal niet alleen voor een goede thermische isolatie, maar trotseert het ook externe milieu-invloeden dankzij zijn flexibiliteit en slagvastheid.
Polycarbonaat ook in zwang voor privéwoningen
Het op aardolie gebaseerde kunststofmengsel vindt niet alleen gretig aftrek in industriële gebouwen, maar ook steeds meer in de particuliere sector. Eigenaren van gebouwen maken hier niet alleen gebruik van de ontwerpelementen, maar vooral ook van de duurzame aspecten. Het Centre for Sustainable Energy Technology van de Stuttgart University of Applied Sciences publiceerde in 2011 een interessante studie. Het analyseerde de energie-eigenschappen van verschillende materialen, waaronder polycarbonaat.Het resultaat was duidelijk: polycarbonaat met kamers biedt de hoogste energie-efficiëntie. De luchtstroom en het isolerende effect van het materiaal creëren een duurzaam "isolatiemateriaal" dat zowel aangename warmte als koelte biedt.