`Deze CO2-neutrale bouw kent eigenlijk maar één lastig nevenverschijnsel: de energiemaatschappij raakt er compleet van in de war`. Dat is de kenmerkende vaststelling van Piet Boogaard (75), nu hij bijna een jaar een appartement in Woonzorgcomplex Nimmerdor bewoont in het eerste Masssief Passief woonzorgcomplex van Nederland, gevestigd in de allereerste CO2-neutrale straat van Nederland. De straat is te vinden in Grijpskerke (Zeeland).
“Vroeger betaalde ik een maandelijks voorschot van 240 euro aan energiemaatschappij Delta. Ik denk dat ik nu toekan met een belangrijk lagere nota. Maar Delta wil er nog niet aan. Mijn voorschot is nu vastgesteld op tachtig euro per maand. Ik vermoed dat ik daarvan bij de jaarafrekening dus méér dan de helft terugkrijg”.
Nul energie
“Vooraf is ons gezegd, dat in dit passief gebouwde complex het energieverbruik uiteindelijk ‘nul’ zou kunnen zijn. Dat is goed mogelijk, maar ik haal dat nog niet. Tenslotte moet je nog altijd transportkosten betalen”. Toch is het goed mogelijk, dat de heer Boogaard ‘nul energie’ gaat bereiken, omdat zijn woning ook is aangesloten op drie of vier (van de vele) zonnepanelen die op het platte dak van het woonzorgcomplex liggen. “Daar komt mijn elektra vandaan. Maar ik heb niet alles nodig. Ik lever zelfs terug aan Delta”. Afgezien van de verwarring bij de energieleverancier kan de heer Boogaard, oud-NS-employé, iedereen een passief gebouwde woning aanraden, vooral op economische gronden. “Als je de kans krijgt zo’n soort woning te kopen of te huren, moet je het altijd doen”.
Klimaatdorp
De eerste CO2-neutrale straat van Nederland is eigenlijk al een klein ‘klimaatdorp’. Aan de betrokken straat, het Bakkersland in Grijpskerke, staat het Woonzorgcomplex Nimmerdor bestaande uit 30 appartementen aan de ene zijde van de straat en 19 grondgebonden woningen aan de overzijde. In het woonzorgcomplex met 55+ woningen is verder een dorpszaal te vinden, een gym- annex theaterzaal, een jeugdhonk en vier commerciële ruimten.
De unieke CO2-neutrale straat in Grijpskerke is het eerste grootschalige project in ons land, dat vooruitloopt op de wettelijke plicht om vanaf het jaar 2020 nog uitsluitend nul-energiewoningen te bouwen.
Massief-passief
De twee producenten Wienerberger en Recticel hebben een alternatief op passiefbouw met houtskeletbouw verzonnen, dat in de praktijk uitstekend blijkt te voldoen: passiefbouwen met baksteen. Ter onderscheiding van de houtskeletbouw noemt Recticel deze bouwmethodiek ‘massief passief bouwen’.
Essentieel in het bouwproces zijn dikke, luchtdichte muren en toereikende isolatie. De twee bedrijven die daartoe de handen ineensloegen en meewerkten aan de eerste CO2-neutrale straat van Nederland, zijn isolatieproducent Recticel Insulation en baksteenfabrikant Wienerberger. Hun bouwvisie massief passief bouwen komt erop neer, dat de appartementen en woningen luchtdicht worden gebouwd, met een goede balansventilatie, met warmteterugwinning. In de praktijk is ‘s winters nog een fractie aanvullende verwarming nodig.
“Een kachel hebben de woningen in principe niet nodig”, zegt de heer Boogaard. Er is altijd een identieke, behaaglijke binnentemperatuur. Ik geef het comfort een rapportcijfer 9”.
Tocht in huis of koude ramen kent de woning van de heer Boogaard niet. “Ik heb drielaags glas in de ramen. Daar komt echt niets doorheen. Ik heb het geprobeerd met een kaars. Maar die wappert geen seconde. Je moet natuurlijk wel deuren en ramen gesloten houden. Anders verstoor je het luchtverversingssysteem. En dat is niet de bedoeling”. Ventileren in de zomer door het openen van deuren en ramen is echter gewoon mogelijk.
Terugverdientijd
Volgens energieleverancier Delta (i.c. consumentenadviseur Sjaak Vogel) is de terugverdientijd van de gebruikte zonnepanelen in Grijpskerke al gedaald tot 7 jaar.
De prijs van de koopwoningen is volgens de initiatiefnemers gemiddeld 15.000 euro hoger dan bij ‘normale’ bouw, maar die meerprijs wordt met honderden euro’s per maand terugverdiend door minieme energienota’s. Makelaar Marco van der Knaap: “De bewoners zijn nu al spekkoper, maar met de stijgende energieprijzen lachen ze over vijf jaar écht iedereen uit. Alle 20 koopstarterwoningen zijn binnen 3 maanden verkocht”.
Nico Beijnen, sales engineer rayon Noordoost van Rectical Insulation in Kesteren, maakt nog de kanttekening, dat de uitvoering van zo’n soort project uiterst nauwgezet moet gebeuren en dat er kwalitatief hoogwaardige bouwmaterialen gebruikt moeten worden. Bovendien dient de verwerking van die materialen te geschieden door gecertificeerde vakmensen. “Elk detail moet in de gaten gehouden worden om koudebruggen te voorkomen. We zijn dan ook als leverancier altijd actief bezig geweest op de bouwplaats om toe te zien op de uitvoering”.
Duurzaam Bouwen
Positieve ervaringen met eerste CO2-neutrale straat
- Bron: Recticel Insulation
- 16 april 2013
Aanbevolen voor jou
Meer over Duurzaam Bouwen
Energieopslag als basis van de energietransitie
19 december 2024Boekentip: Puur natuurlijk wonen
12 december 2024Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam