Architectuur

Positiever bouwavontuur met onafhankelijk architect

Positiever bouwavontuur met onafhankelijk architect
In de nieuwste editie van haar magazine publiceerde de verbruikersorganisatie Test-Aankoop de resultaten van een enquête bij 1330 bouwheren die tussen 2000 en 2013 een nieuwe woning bouwden. Voor NAV, de Vlaamse architectenorganisatie, is de conclusie van de bijdrage duidelijk: wie zelf een onafhankelijk architect kiest, beleeft een veel positiever bouwavontuur en woont achteraf in een woning die beter aan zijn of haar verwachtingen beantwoordt.

Voor de evaluatie van de architect maakt Test-Aankoop een drievoudig onderscheid: de architect was opgelegd door de bouwfirma, aanbevolen door die firma of vrij gekozen door de bouwheer. De percentages zeer tevreden klanten geven duidelijk aan dat de zelf gekozen architect nagenoeg altijd het best scoort. Alleen inzake kostenbeheer en controle van de facturen doen door de aannemer aanbevolen architecten het volgens de geënquêteerden iets beter. Voor NAV vormen deze positieve resultaten een hart onder de riem. De beroepsorganisatie hamert immers al sinds haar oprichting ruim 60 jaar geleden op het belang van een onafhankelijke architect als adviseur en belangenverdediger van de bouwheer.

Kwaliteit vergt een correcte vergoeding

De enquête van Test-Aankoop legt ook bepaalde pijnpunten in de bouwsector bloot. Van de 1330 geënquêteerden werkte maar liefst 28% met een architect die hen door de aannemer was opgelegd. Een dergelijke verplichting is nochtans in strijd met de wettelijk verplichte onafhankelijkheid van de architect ten overstaan van de aannemer. Ze is ook allerminst in het voordeel van de bouwheer, zoals het artikel eens te meer aantoont. NAV is dan ook vragende partij opdat de consumentenorganisatie mee de bouwheren zou informeren over de rol, taken en verplichtingen van de diverse partijen in de bouwsector. Tegelijkertijd kan dan gewezen worden op het belang van een onafhankelijke architect en van een correct ereloon. Want kwaliteit is geen gratis goed.

En het goede nieuws is?

Tot slot betreurt NAV dat het artikel in Test-Aankoopmagazine een overwegend negatieve teneur heeft. Bouwen blijft een complex gebeuren dat gepaard gaat met mensenwerk en met zware investeringen. Door te focussen op de onvermijdelijke wrijvingen en problemen en door voor de architectenevaluatie alleen de percentages ‘zeer tevreden klanten’ te geven (hoeveel ‘tevreden klanten’ zijn er daarnaast nog?) wordt eens te meer het adagium bevestigd dat slecht nieuws altijd goed scoort.