Duurzaam Bouwen

PowerFLEX, een flexibele PV-dakbaan met hoog rendement

PowerFLEX is een flexibele zonnestroommodule die eenvoudig is te plakken op bestaande of nieuwe daken. Het Fietsenpakhuis in de gemeente Zaanstad vormde een van de eerste objecten waar de PowerFLEX op grotere schaal is toegepast.
Uniek aan de PowerFLEX is het lage gewicht, slechts 3,5 kg/m2, de verlijming op het dak, de flexibele onderlaag en de hoge opbrengst.
Toepassing is mogelijk op nagenoeg ieder type dakbedekking, en ook op een zink, staal of aluminium dakplaat. De belastbaarheid van een dak is nooit meer een knelpunt.

PowerFLEX is visueel onopvallend en vergt bij de installatie geen bevestigingselementen, geen doorboring van het dak en geen constructieve versteviging van de draagconstructie. Windbelasting speelt geen enkele rol.

De PowerFLEX bestaat uit CIGS zonnecellen (Koper Indium Gallium diSelenide).
Deze cellen zijn gevoeliger voor licht dan traditionele panelen.
PowerFLEX levert een vermogen van 100 Wp per m2 wat vergelijkbaar is met een traditioneel zonnestroomsysteem.
Het vermogen is zelfs twee keer zo groot als vergelijkbare PV-dakbanen met Amorfe zonnecellen.
Een oriëntatie op het zuiden is een minder essentiële voorwaarde vanuit het oogpunt van rendement en terugverdientijd. Dat maakt de PowerFLEX breed toepasbaar.



De producent van PowerFLEX, Global Solar®, is wereldwijd marktleider in CIGS dunne-film zonnepanelen met flexibele onderlaag.
Global Solar® koos Solerion als premium partner voor Nederland vanwege haar meer dan 30 jaar ervaring in daktechniek. Solerion is expert in duurzame dakontwikkeling, niet alleen PV-panelen maar bijvoorbeeld ook dakisolatie, groendaken, Energydaken en kleine windturbines.

Met de PowerFLEX biedt Solerion veel nieuwe mogelijkheden voor platte, lichthellende en gebogen daken. Solerion garandeert een goede verkleving op alle typen dakbedekking en daken.
De banen zijn 49 cm breed en in 3 lengtes verkrijgbaar: 2, 4 en 6 meter.
Toepassing van de PowerFLEX komt vooral in beeld bij nieuwbouw (voor een lage EPC) en bij renovatie (voor verhoging van het Energielabel).