Verbouwen

Praktische tips voor de duurzame (ver)bouwer

Tijdens bouw & reno (tot en met 20 januari in Antwerpen) zal de bezoeker op heel wat standen interessante tips en informatie kunnen vinden over duurzaam bouwen. Hieronder alvast enkele voorbeelden die u zeker en vast niet meer mag vergeten…

Isoleer, verlucht en bouw luchtdicht

Isolatie houdt de warmte binnen. Hoe beter u isoleert, hoe minder warmte er verloren gaat. Tegelijk moet u zorgen dat er frisse lucht de woning kan binnenstromen en dat vervuilde lucht wordt afgevoerd. Een moeilijke evenwichtsoefening, maar met een goed systeem zijn beide doelstellingen perfect combineerbaar. Het sleutelprincipe? Zorg dat het huis perfect lucht- en winddicht is. Spleten en kieren in de muren of in het dak verstoren namelijk de luchtstromen en ontregelen aldus het isolatie- en verluchtingssysteem. Een luchtdicht huis functioneert zoals u dat wil, zonder energieverspilling.

Geef uw dak een groen tintje

Een groendak? Dat is een dak bedekt met planten. Die ogen niet alleen fraai, ze halen ook CO2 uit de lucht en geven zuurstof af. Een groendak isoleert en stelt de bewoner van het huis dus in staat energie te besparen. De beplanting werkt ook geluidsisolerend en beschermend. Tot slot vangen groendaken het regenwater op en voorkomen ze aldus dat de riolen het water op een bepaald moment niet meer kunnen slikken.

Let op labels

Labels of keurmerken waarborgen dat uw aankoop aan bepaalde normen voldoet. U vindt dergelijke producten in supermarkten maar ook in doe-het-zelfzaken. Koop bijvoorbeeld FSC-gelabeld hout, zo weet u zeker dat het niet illegaal werd gekapt. Andere betrouwbare keurmerken zijn het Europese Ecolabel, terug te vinden op producten die met respect voor mens en milieu werden geproduceerd, en het Belgisch Sociaal Label, dat garandeert dat uw product in menswaardige arbeidsomstandigheden werd vervaardigd.

Al gehoord van “grijs” water?

Dat is de term waarmee men licht vervuild water aanduidt dat afkomstig is van de wasmachine, de wastafels, de douche of het bad. Het water is niet langer drinkbaar maar kan na zuivering (ter plaatse) bijvoorbeeld wel worden gebruikt om de toiletten door te spoelen. Wie regenwater opvangt in een regenwaterput, kan er de tuin mee sproeien of de wagen mee wassen. Bovendien zijn er in de handel tal van waterbesparende kraantjes en spoelsystemen te vinden om uw waterverbruik nóg verder terug te dringen.

Natuurlijke energie kost niks

De warmte van de zonnestralen dringt niet enkel via de beglazing binnen. Ook zware materialen als baksteen of natuursteen houden de warmte vast en geven ze traag weer af binnen in de woning. Heel interessant bij het regelen van uw verwarming! Indien u zonnepanelen laat monteren op het dak, kan u op die manier het water verwarmen of stroom opwekken die u via het net aan uw energieleverancier kan verkopen. Verwarm uw water met een warmtepomp. En schakel over op een groene energieleverancier: die levert stroom die wordt opgewekt door hernieuwbare energiebronnen zoals windmolens.

Kies voor materialen uit hernieuwbare en bij voorkeur streekeigen grondstoffen

Grondstoffen die zichzelf vernieuwen (houtvezels bijvoorbeeld), raken nooit uitgeput. Ze worden omgevormd tot materialen en dat proces vergt slechts weinig energie en levert geen afvalstoffen op. Houtvezelplaten of cellulosevlokken zijn daar goede voorbeelden van. Het zijn natuurlijke, milieuvriendelijke en gezonde materialen.

Laat een energieaudit uitvoeren

Laat uw woning een keer grondig doorlichten door energiedeskundigen. Zij zullen u vertellen wat u kan doen met het oog op een zo eco-energetisch mogelijke woning.

Denk altijd op lange termijn

Bijt door en doe meteen degelijk wat u de komende 40 tot 80 jaar niet meer kan veranderen. Indien u met de afwerking begint vooraleer degelijk te isoleren, zal u dat veel meer tijd en geld kosten dan een omgekeerde aanpak. Isoleer dus eerst: zo vermijdt u bovendien dat u twee keer in het stof zit.

Open de jacht op premies

Een overzicht van de premies per gemeente, premies waar netbeheerders mee uitpakken of waar u een beroep op zou kunnen doen, kan u terugvinden op volgende websites :
www.premiezoeker.be
www.energiesparen.be