Premie voor isoleren van een thuiskantoor
De meeste premies focussen op energetische besparingen. Als je het renoveren van je kantoor dus combineert met isolatiewerken, kan je mogelijk een beroep doen op een van deze premies. Er zijn onder andere premies voor een dakrenovatie en -isolatie (bijvoorbeeld voor een plat dak bij een bijgebouw), premies voor muur- en vloerisolatie en premies voor ramen (glas en schrijnwerk). Hieraan zijn telkens voorwaarden verbonden, bijvoorbeeld wat de isolatiewaarde betreft. Het bedrag van de premie is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de aard van het gebouw en de inkomensgroep waartoe je behoort.Fiscaal aftrekken van renovatiewerken
Ben je ondernemer? Dan kan je mogelijk fiscaal besparen door de verbouwingswerken in te brengen. In de wet staat namelijk dat alle kosten die je maakt om beroepsinkomsten te verkrijgen of te behouden fiscaal aftrekbaar zijn. Kosten die je als zelfstandige maakt voor je zaak en die je met facturen kan bewijzen, zorgen ervoor dat je minder belastingen dient te betalen.Niet alleen de kosten voor het verbouwen van je kantoor kan je aftrekken, maar ook de inrichtingskosten. Het gaat dan bijvoorbeeld om de kosten voor de aankoop van een bureau, een bureaustoel, een bureaulamp en dergelijke meer. Een goed bureau gaat natuurlijk jaren mee en daardoor kan je het niet meteen geheel fiscaal aftrekken. Je zal het moeten afschrijven. Een afschrijvingstermijn van tien jaar (10% aftrekbaarheid per jaar) wordt door de fiscus aanvaard. Aan een goed bureau zal je over het algemeen ook wel tien jaar of langer plezier beleven.
Als je het kantoor ook privé gebruikt, wat de fiscus kan vermoeden bij een kantoor in een privéwoning, moet je weten dat enkel het beroepsmatig gebruik fiscaal kan worden ingebracht. Let wel op, want als je de kosten voor verbeteringswerken inbrengt, kan dit ook fiscale gevolgen hebben bij de verkoop van je woning. Daarom is het aan te raden om je goed te laten adviseren. Een boekhouder kan je hierbij helpen.