De werkelijke prijs waarvoor een Nederlandse woning in 2012 is verkocht ligt gemiddeld 11,9% lager dan de oorspronkelijke vraagprijs. Voor de crisis was dat slechts 5%. Een koper betaalt hiermee in 2012 gemiddeld ruim 30 duizend euro minder voor een woning dan de vraagprijs. Dit verschil loopt nog verder op voor huizen die langer te koop staan. Voor woningen die langer dan 2 jaar te koop staan is de afslag gemiddeld 20,4% en betalen kopers gemiddeld 52 duizend euro minder dan de vraagprijs. Dit blijkt uit een vergelijking van het technologiebedrijf Calcasa, dat een woningprijsindex bijhoudt. De woningprijzen staan nog steeds onder druk en het lijkt verstandig om in de huidige marktomstandigheden een scherpe vraagprijs neer te zetten.
Verschil initiële vraagprijs en koopsom gemiddeld 12%
Het verschil tussen de initiële vraagprijs en de koopsom lag voordat de crisis begon rond de 5%: een woning werd gemiddeld genomen 5,2% onder de vraagprijs verkocht in 2007. Tegenwoordig wordt de vraagprijs regelmatig bijgesteld alvorens een huis daadwerkelijk wordt verkocht. Onderstaande figuur laat voor de periode 2007-2012 de ontwikkeling van het verschil tussen de initiële vraagprijs en gerealiseerde koopsom zien. Uit deze figuur blijkt dat het verschil is opgelopen tot 11,9% in 2012. Twee-onder-één kapwoningen en vrijstaande woningen kennen een groter verschil tussen de initiële vraagprijs en de koopsom. In 2007 werden vrijstaande woningen gemiddeld genomen voor 90,9% van de initiële vraagprijs verkocht. In 2013 is het verschil met 7,5% opgelopen naar een gemiddelde koopsom van 83,4% van de initiële vraagprijs.
Om meer inzicht te geven in hoe de afwijking tussen vraag- en verkoopprijs varieert is het percentage afwijking van de initiële vraagprijs en de koopsom naar woningtype per looptijd geanalyseerd. De conclusie is dat naarmate de looptijd toeneemt de afwijking tussen vraag- en verkoopprijs ook toeneemt. Een woning die binnen 6 maanden wordt verkocht kent een gemiddelde afslag op de initiële vraagprijs van 6%. Voor woningen die langer dan 2 jaar te koop staan is deze afslag gemiddeld 20,4%: de koopsom is dan 79,6% van de initiële vraagprijs.
Een mogelijke verklaring voor de grote verschillen naar looptijd is de dalende markt: woningen die langer dan twee jaar te koop staan kennen reeds een gemiddelde prijsdaling van 10,1%. Verder kan geconcludeerd worden dat het verstandig is om in de huidige marktomstandigheden een scherpe vraagprijs neer te zetten.
Aanbevolen voor jou
Meer over Vastgoed
Huis huren in Vlaanderen kost voor het eerst meer dan 1.000 euro
15 januari 2025Een appartement huren in Amsterdam kost 2.100 euro per maand
10 januari 2025Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam