Energie

Prijsplafond energie vrijwel geen effect op nieuwbouwwoningen

Prijsplafond energie vrijwel geen effect op nieuwbouwwoningen
Je zou zeggen dat met de stijgende energieprijzen de nieuwbouw steeds beter af is. Dat klopt maar voor een deel, want hoewel nieuwbouwwoningen in Nederland geen gas verbruiken, ligt het stroomverbruik juist weer hoger. De warmtepomp is daar de veroorzaker van.

Nu is de stroomprijs vrijwel even hard gestegen als de gasprijs. Als we kijken naar nieuwe Nederlandse energiecontracten, zitten we momenteel op een gemiddeld tarief van 83 eurocent. Ter vergelijking: een jaar geleden was dit zo’n 25 eurocent.

Energieplafond

Nu heeft het Nederlandse kabinet tijdens Prinsjesdag bekend gemaakt dat er per 1 januari 2023 een prijsplafond komt op energie. Dat is bedoeld om de energierekening van huishoudens te verlagen.

In het plafond zijn de volgende maximumprijzen opgenomen:
  • 0,70 euro per kilowattuur tot maximaal 2.400 kWh
  • 1,50 euro per kuub tot maximaal 1.200 m3

Het probleem is dat nieuwbouwwoningen hier maar weinig aan hebben. Allereerst hebben deze huizen geen gasaansluiting. Het plafond op gas is dus nutteloos.

Ten tweede ligt het verbruiksplafond voor elektriciteit op slechts 2.400 kWh, terwijl veel nieuwe woningen eerder richting de 5.000 tot 7.000 kWh gaan.

Minimaal verschil

Koen Kuijper van Energievergelijk.nl rekende uit wat huishoudens met een nieuwbouwhuis ongeveer gaan betalen onder het prijsplafond.

Hij legt uit dat het om een minimaal verschil gaat: “Als we uitgaan van de huidige energietarieven kom ik uit op maandelijks bedrag van 285 euro per maand bij een verbruik van 5.000 kWh per jaar, inclusief prijsplafond. Zonder prijsplafond zou het gaan om 312 euro in de maand. Het effect is dus minimaal.”

Voor gezinnen met een gemiddeld energieverbruik van 2.400 kWh stroom en 1.200 m3 gas kan het prijsplafond bij de huidige prijzen resulteren in een kostenreductie van meer dan 150 euro per maand. “Dat zit hem vooral in de gasrekening”, vertelt Kuijper.

Benieuwd wat de huidige tarieven zijn? Hier kun je zelf energie vergelijken.

Btw omhoog

Wat door velen wordt vergeten, is dat het btw-tarief volgend jaar weer omhoog gaat naar 21 procent. Dit was 9 procent. De energiebelasting, ODE, netwerkkosten en vaste leveringskosten worden dus ook weer hoger, voor iedereen. De energierekening stijgt dus hoe dan ook.

Kuijper maakt zich dan ook zorgen over huishoudens die net een nieuwbouwwoning hebben: “Zij hebben waarschijnlijk al een maximale hypotheek en hebben voor de hoofdprijs een energiecontract moeten afsluiten. Zij schieten maar weinig op met dit plafond, omdat het de verbruiksgrens op slechts 2.400 kWh ligt. Tegelijkertijd stijgen de kosten als gevolg van de hogere btw. Het zou daarom eerlijker zijn als mensen zonder gasaansluiting een hoger verbruiksplafond voor stroom krijgen, bijvoorbeeld 4.000 kWh.”