Nieuwbouw

Prijzen bouwen en verbouwen 15 tot 20 procent gedaald

Volgens de afdeling Gouwe en Rijnstreek van Bouwend Nederland (branchevereniging van bouw en infra) zijn de prijzen voor bouwen en verbouwen binnen haar werkgebied in een paar jaar gemiddeld 15 tot 20 procent gedaald. Nog nooit was (ver)bouwen in de regio's rond Gouda en Alphen zo voordelig. Dit mede door het lage BTW-tarief, meer samenwerking in de branche en door lagere prijzen voor onderaannemers en bouwmaterialen. De afdeling signaleert dat Zuid-Hollandse gemeenten in toenemende mate het belang van de branche voor de werkgelegenheid onderkennen. De bouwbedrijven in Gouwe en Rijnstreek waren het afgelopen jaar goed voor zo'n 725 miljoen euro omzet. De sector biedt in die regio werk aan ruim 5000 personen. De indirecte werkgelegenheid is een veelvoud hiervan.

Bouwend Nederland is opgedeeld in vijf regio's waarbinnen weer afdelingen actief zijn. De bouw in het werkgebied van de afdeling Gouwe en Rijnstreek heeft het - net zoals landelijk het geval is - moeilijk. Maar volgens afdelingsvoorzitter Allie Blijleven wordt de prijsdaling in Gouwe en Rijnstreek niet alleen veroorzaakt door de crisis: "De teruggang in onze branche duurt nu al een paar jaar en leidt ertoe dat veel bedrijven nog scherper zijn gaan werken. Zij hebben de bakens verzet en binnen hun bedrijfsvoering veranderingen doorgevoerd." In dat verband noemt Blijleven onder meer het verlagen van marges en het doelmatiger werken, met als gevolg minder faalkosten. Ook ziet hij meer samenwerking tussen bedrijven in de regio ontstaan en stemt men werkzaamheden op elkaar af. De tendens van ketenintegratie wordt langzaam maar zeker sterker. Daarbij draait het om het samen werken, waarbij elke partij zijn kennis en kunde optimaal inbrengt. Zo worden risico's beperkt, en problemen tijdig gesignaleerd en ondervangen.

De bedrijven durven hierdoor scherper te calculeren. Zij delen risico en rendement en gunnen elkaar resultaat. Zodat alle bedrijven die aan een project meedoen de kans krijgen daar aan te verdienen. Afdelingsvoorzitter Blijleven vindt het bemoedigend dat gemeenten binnen het werkgebied van de afdeling Gouwe en Rijnstreek er vaker blijk van geven zich zorgen te maken over de toekomst van 'hun' lokale en regionale bouwbedrijven. Het besef dat die bedrijven met 5000 directe en een vele malen hoger aantal indirecte banen (o.a. schilders, woninginrichters, loodgieters, architecten en elektriciens) van vitaal belang zijn voor de regionale economie in Gouwe en Rijnstreek is naar hij inschat groeiende: "Wij merken dat gemeenten zich steeds meer zorgen maken over de problemen in onze branche. Logisch, want het gevolg van die problemen zie je mede terug bij de uitkeringsloketten van diezelfde gemeenten." De betrokkenheid en zorg van gemeenten blijken uit een groeiende bereidheid om met de branche mee te denken over aangepaste vormen van financiering en fasering.