De winnaar van de Pritzker Prize 2015 is om een droevige reden eerder bekendgemaakt: de Duitse architect Frei Otto (89) is afgelopen maandag overleden. Hem is postuum ’s werelds belangrijkste architectuurprijs toegekend, onder meer vanwege zijn pionierswerk met lichtgewicht tentconstructies. De tentdaken voor het Olympisch park in München (1972) zijn wellicht het bekendste werk van de architect. Weliswaar fungeerde hij als adviseur in het team van hoofdarchitect Günter Behnisch, maar het ontwerp was geïnspireerd door het West-Duitse paviljoen dat Otto had ontworpen voor de Wereldtentoonstelling van 1967 in Montreal.
De spinnenwebachtige en transparante tentdaken beslaan gezamenlijk 74.800 vierkante meter. Het dak is gemaakt van een net van staaldraad, dat met kabels tussen een aantal masten hangt. Bovenop dit net is een patroon van rechthoekige plexiglazen panelen gemonteerd. Het was de eerste keer dat een tentdak op deze schaal werd toegepast.
Otto werkte om verschillende redenen met lichte tentconstructies, meldt de jury van de Pritzker Prize. Deels deed hij dit vanwege hun economische en ecologische voordelen. De architect hechtte waarde aan efficiënt en verantwoordelijk gebruik van materiaal en was van mening dat architectuur een minimale impact op de omgeving dient te hebben.
“Frei Otto was een utopist die bleef geloven dat architectuur een betere wereld voor iedereen kan scheppen”, aldus de jury. Ook roemt de jury zijn holistische benadering van het vak en het feit dat hij altijd samenwerkte met uiteenlopende partijen, van biologen en historici tot andere architecten. Otto heeft generaties architecten beïnvloed en hij zal van invloed blijven, aldus de jury.
Lees verder op Architectenweb.nl
Aanbevolen voor jou
Meer over Architectuur
Weststation in Molenbeek wordt groen stadspark van 3 hectare
13 januari 2025Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam