Het Green Energy Park zal gerealiseerd worden op het researchpark van Zellik, in de gemeente Asse. Het is een gezamenlijk project van het Universitair Ziekenhuis Brussel (UZ Brussel), de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en Flux50, de Vlaamse Energiecluster.
De lancering vond plaats op een topbijeenkomst op de campus van de Vrije Universiteit Brussel in Etterbeek. Sprekers waren onder andere Marc Noppen (CEO van het UZ Brussel), Hugo Thienpont (Vicerector Innovatie- en Valorisatiebeleid VUB), Johan Hanssens (Secretaris-generaal Departement EWI) en Bart Tommelein (Minister van Financiën, Begroting en Energie.)
Green Energy Campus
De kern van het project in Zellik is de Green Energy Campus. Daar komt een multifunctioneel onderzoeksgebouw dat de faculteiten een platform geeft voor onderzoek naar innovatieve technieken, die vooral gericht zijn op smart grid, energieopslag en groene mobiliteit. Het gebouw zelf wordt een toonbeeld van duurzaamheid en wordt optimaal geïntegreerd in de groene omgeving. Het zal bovendien één of meerdere supercomputers huisvesten die gekoppeld worden aan het Vlaams glasvezelnetwerk. Meer dan tienduizend zonnepanelen en windmolens zullen ter plaatse groene stroom opwekken en voeden zo dit datacenter.Europa’s grootste CO2‐neutrale smart grid-incubator
Bestaande, vergelijkbare projecten zijn vooral gericht op fundamenteel onderzoek en productontwikkeling. De Green Energy Campus wil echter als incubator dienen voor smart grid-technologie. De komende twintig jaar moet het technologieën en bedrijven samenbrengen in een operationeel, CO2-neutraal microgrid.Hiervoor zal in het bestaande researchpark een grootschalig elektrisch en thermisch microgrid worden opgebouwd, aangestuurd vanuit de Green Energy Campus. Het elektrische grid zal de bestaande producties en verbruikers integreren met de zon‐ en windproductie van de Green Energy Campus. Het thermische grid zal gebruik maken van de restwarmte van de supercomputers.
Zellik is een perfecte locatie: een groene omgeving, bereikbaar met het openbaar vervoer via het vlakbij gelegen station, met de internationale luchthaven van Zaventem op 15 minuten (elektrisch) rijden van het researchpark.