Algemeen

Project Schumanplein voorziet meer planten en bomen

Project Schumanplein voorziet meer planten en bomen
Het heraanlegproject van het Schumanplein komt weer een stap dichterbij. De overlegcommissie, die iedereen toelaat opmerkingen over stedenbouwkundige projecten te formuleren, bracht een gunstig advies uit onder voorwaarden.

De Stedenbouwkundige administratie urban.brussels besliste om dit advies te volgen en heeft, in overleg met Brussel Mobiliteit, een artikel 191 opgesteld. In dit artikel worden enkele wijzigingen in het voorgestelde project gevraagd, voor urban.brussels een definitieve bouwvergunning zal toekennen. Zo zullen er in het aangepast ontwerp meer planten en bomen worden voorzien.

“De heraanleg van het Schumanplein is een zeer ambitieus project. Voor de heraanleg van één van de belangrijkse pleinen van onze stad, in het hart van de Europese wijk organiseerden we een internationale architectuurwedstrijd. Deze werd in december 2017 gewonnen door het Deense bureau COBE in samenwerking met het Brusselse bureau Brut,” legt staatssecretaris voor Stedenbouw en Europese relaties Pascal Smet uit.


“Ik heb altijd gezegd dat als het project kon worden verbeterd, dat ook zou gebeuren. We hebben goed geluisterd naar alle opmerkingen tijdens de overlegcommissie. Nadien hebben mijn administratie, urban.brussels en de aanvrager van de bouwvergunning, Brussel Mobiliteit, dan ook beslist om het project aan te passen via artikel 191. De bedoeling is om meer planten en bomen te voorzien. Doordat er onder de grond weinig ruimte is, worden hiervoor bepaalde zones opgehoogd. Dat gebeurt met respect voor het oorspronkelijke ontwerp en de veiligheidseisen. Ik ben enorm blij dat we deze belangrijke volgende stap vooruit nu nemen, want dit project is enorm belangrijk voor de sfeer en de uitstraling van de Europese wijk,” besluit Pascal Smet.


“Het overleg en de collectieve intelligentie hebben effect gehad en dat doet me plezier,” zegt Elke Van den Brandt, minister van Mobiliteit en Openbare Werken. “Het project biedt nu een plein dat groener en gezelliger is, veiliger voor fietsers en voetgangers en beter toegankelijk voor personen met beperkte mobiliteit. Zo kan dit plein zijn rol als hart van Europa spelen en tegelijkertijd een gemoedelijke, aangename sfeer bieden voor buurtbewoners.”


Brussel Mobiliteit zal haar plannen dus aanpassen om meer planten te voorzien en zal daarbij rekening houden met de ondergrondse beperkingen. Het plein zal meer bankjes tellen en zal zijn functie als plaats waar het gezellig vertoeven is zo nog meer versterken. Vanuit een mobiliteitsstandpunt zal het eenrichtingsverkeer tussen Kortenberg en de Kleine Wetstraat moeten worden omgekeerd om de autostroom beter te beheersen en om een fietspad in twee richtingen te kunnen verbinden met de Renaissancelaan.

Voor personen met beperkte mobiliteit moet toegang tot de centrale zone en een geleiding voor slechtzienden worden verzekerd. De plaatsing van sommige veiligheidspalen zal ook worden herzien om te zorgen voor een comfortabele doorgang van fietsers en voetgangers.

Van zodra het plan aan de voorwaarden is aangepast en de vergunning is verkregen, kunnen de voorbereidingen van de werken starten. De uitvoering van de werken gebeurt door Beliris.