Duurzaam Bouwen

Projectoproep 'Voorbeeldgebouwen': zero-emissiedoelstelling

Op initiatief van minister van Energie, Leefmilieu en Stadsvernieuwing Evelyne Huytebroeck heeft de regering van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest besloten om de 4e editie van de projectoproep “Voorbeeldgebouwen” te lanceren. De bedoeling van deze wedstrijd, waaraan een enveloppe van € 5 miljoen vasthangt, is om de bouw en de duurzame renovatie van voorbeeldgebouwen te stimuleren.

Naar aanleiding van de drie vorige edities (2007, 2008 en 2009) van de projectoproep “Voorbeeldgebouwen” werden 117 voorbeeldige vastgoedprojecten geselecteerd met een totale oppervlakte van 266.000 m². De winnaars krijgen niet alleen geavanceerde technische begeleiding maar ook € 100 per gebouwde of gerenoveerde vierkante meter. Er werden al 17 projecten afgerond, 43 gebouwen zijn bijna afgewerkt en 45 andere projecten gaan bijna van start. Daarbij komen nog negen projecten die wachten op een positieve beslissing alvorens te kunnen voortdoen, en slechts drie projecten werden opgegeven.

Nieuw bij editie 2011 is een ambitieus energiecriterium: geen CO2-uitstoot. Hoe dichter de kandidaat bij deze doelstelling komt, hoe groter zijn kans om geselecteerd te worden. Indien de configuratie het niet mogelijk maakt om ter plaatse hernieuwbare energie te produceren, kiest de kandidaat een systeem op basis van zo performant mogelijke fossiele brandstoffen (aardgas, stookolie of grijze elektriciteit). Hij zal deze uitstoot echter moeten compenseren door te investeren in hernieuwbare energie die elders geproduceerd wordt maar waarvan de geproduceerde hoeveelheid gelijk is aan de hoeveelheid verbruikte fossiele energie.

Geïnteresseerden in deze vierde editie kunnen zich tot 30 juni 2011 kandidaat stellen. De kandidaten zullen beoordeeld worden op basis van vier even belangrijke criteria: de beste energieprestatie, de kleinste impact op het milieu, de rendabiliteit en het herhalen van de bestudeerde oplossingen, evenals de architecturale kwaliteit en de goede integratie in de stad.